Početkom prošlog veka, 30. juna 1908-me sa neba se sručio objekat prečnika više desetina metara, možda čitavih 190 i eksplodirao nekoliko kilimetara iznad tla tunguske oblasti u Sibiru. Snaga eksplozije bila je toliko jaka da je na preko 2.500 kvadratnih kilometara oborila, spalila ili iščupala iz zemlje preko 80 miliona stabala tunguskih šuma.

Ipak i pored tako snažnog udara prve informacije o ovom događaju pojavile su se u lokalnim novinama Sibira sa zakašnjenjem od nekoliko dana. U velike ruske gradove one su stigle je još kasnije i to u vidu kratkih beleški. Prošlo je čitavih 19 godina dok prva ekspedicije nije posetila mesto udara.

Danas, stotinak godina kasnije sve je drugačije. Brojne kamere u opservatorijama, automobilima, kamere turista, kamere za nadozor, kamere na satelitima beleže bezbroj važnih i nevažnih događaja.

 

Meteoroid2013

Ovaj snimak načinjen je sa satelita Eumetsat 15. februara ove godine. Na njemu viidimo trenutak kada asteroid uleće u Zemljinu atmosferu. Pola minuta kasnije on će eksplodirati nad područjem Urala, blizu Čeljabinska i uz stravičnu eksploziju oštetiti nekoliko hiljada kuća, a teže ili lakše povrediće preko 1200 ljudi.

Možda ćemo na kraju meseca konstavati da je ovo najznačajnija fotografije meseca. Možda i cele godine.

Godina meteora i meteorita i ostalog kamenja

Ogroman bolid nad Kubom

Ruski meteorit

Novi snimci udara meteorita

Kiša meteora zasula Rusiju

Eksplozija meteoroida nad Rusijom


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije