MEĐUNARODNI FOTO KONKURS "ZEMLJA I NEBO"

http://www.das.org.rs/mga/tamnonebo.html

Foto konkurs povodom Međunarodne godine astronomije 2009. je otvoren za sve ljude svih doba , bilo gde na planeti.

Dva globalna projekta Međunarodne godine astronomije 2009, zajedno organizuju Foto konkurs "Zemlja i Nebo". Fotografije koje učestvuju u projektu bi trebale da budu prema stilu TWAN projekta (The World at Night). To znači da bi fotografije trebale sadržati elemente noćnog Neba (zvezde, planete, Mesec ili nebeske događaje) zajedno sa lepim, istorisjkim ili poznatim mestima na Zemlji. One moraju sadržati i Nebo i Zemlju. Ovaj stil fotografije se naziva "pejzažna astrofotografija".

Tema konkursa je "Važnost tamnog neba", tako da bi fotografije trebale da pokažu ljudima koliko je važno i divno zvezdano nebo, kako ono utiče na naše živote i koliko je veliki problem svetlosnog zagađenja. Organizatori konkursa podstiču učesnike da pregledaju fotografije iz TWAN galerija. Članci i saveti o noćnim fotografijama su postavljene na TWAN edukativnoj stranici.

Smernice

Svaka fotografija mora biti u skladu sa sledećim pravilima:

1. Veličina i format:
 • Samo digitalne fotografije mogu učestvovati na konkursu. Fotografije sa filma moraju biti digitalizovane. Skenirane fotografije takođe mogu biti poslate.
 • Sve fotografije moraju imati kratak naziv.
 • Sve fotografije moraju biti u visokokvalitetnom JPEG formatu (nivo 10-12). Yahtevane karakteristike boja su Adobe RGB (1998) i sRGB IEC61966-2.1.
 • Fotografije ne bi trebalo da budu šire od 1600 i ne kraće od 1200 piksela. Fajlovi ne bi trebalo da budu veći od 2MB. Od finalista sudije mogu zahtevati verzije u višoj rezoluciji.

2. Broj fotografija:

 • Ne sme biti više od 5 fotografija po osobi. Ukolio učesnik pošalje više od 5 fotografija nasumično će biti odabrano 5 fotografija tako da slanje više od 5 fotografija može rezultovati isključenjem onih kvalitetnijih.
 • Svaki učesnik će biti registrovan na stranici i moći će da menja svoj profil, kao i da dodaje i uklanja fotografije do kraja takmičenja.

3. Datumi fotografisanja

 • Fotografije moraju biti napravljenje tokom 2009. godine, Međunarodne godine astronomije. Fotografije napravljene pre 1. januara 2009. nisu dozvoljene.
 • Fotografije moraju biti poslate do kraja leta, tj. 21. septembra 2009. Pobednici će biti objavljeni 31. oktobra 2009.

4. Stil i tema fotografija

 • Fotografije moraju kombinovati elemente Zemlje i noćnog neba.
 • Fotografije moraju biti u sklad sa temom konkursa o značaju tamnog Neba prikazujući lepote zvezdang neba ili probleme povećanog svetlosnog zagađenja.
 • Parovi fotografija koji porede tamno i osvetljeno nebo mogu biti poslati kao jedna fotografija. Takve fotografije mogu ostaviti snažan utisak o značaju tamnog neba. Takve primere TWAN fotogafija možete pogledati ovde.
 • Fotografije mogu biti napravljene koristeći teleskop, ali moraju sadržati nebi i Zemlju. Fotografije napravljene pomoću teleskopa koje sadrže samo nebo su nevažeće.

5. Orginalnost, obrada i kompresija fotografija

Manji burning, dodging, korekcije boje i ekspozicije su prihvatljivi. Kropovanje je dozvoljeno. Upotreba Fish-eye sočiva je dozvoljena. High dynamic range images i spajane panoramske fotografije su prihvatljivi samo ukoliko su napravljene u približno isto vreme i sa istim podešavanjima. Digitalna kompozicija serije fotografija napravljenih uzastopno sa istog mesta i sa sočivom usmerenim ka istoj tački, npr. da bi se dobili zvezdani tragovi, je dozvoljena. Bilo koja druga izmena koja ovde nije pomenuta nije prihvatljiva i njena upotreba na konkursu nije dozvoljena.

Kombinovanje fotografija napravljenih na različitim lokacijama, u različito vreme ili upotrebom različitih sočiva nije dozvoljeno.

6. Autorska prava

Fotografije poslate na konkurs moraju biti orginalno delo učesnika. Učesnik mora posedovati autorsko pravo nad posaltom fotografijom.

Fotograf zadržava sva autrska prava, ali se slaže da njegova fotografija bude objavljena na TWAN veb sajtu i sajtovima koji su u vezi sa MGA, kao i u drugim nekomercijalnim MGA publikacijama, uključujući MGA izložbe pejzažne astrofotografije bez dodatne naknade.

Dozvole za objavljivanje modela će biti potrebni za sve fotografije koje sadrže osobu na sebi.

Fotografije ne smeju sadržati provokativne, pogrdne, scene eksplicitnog seksa kao i bilo koje druge neprihvatljive sadržaje.

Fotografije mogu biti poslate isključivo on-line. Fotografije će biti ocenjene od strane žirija koji čine TWAN fotografi sudeći po kreativnosti, povezanosti sa temom i umetničkom lepotom. Nagrade za pobednike konkursa će biti objavljene tokom leta 2009. Možete nas Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ukoliko želite bilo kakve dodatne informacije.

Pošaljite svoje fotografije!

http://www.das.org.rs/mga/tamnonebo.html

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži