Včeraj sem posnel tole gručo zvezd.
Mislim m13.
m13-450
Veća fotografija: 885 x 586 px; 1770 x 1171 px
m13-mapa
Položaj M 13 u sazvežđu Herkules


Reč - dve o M 13

Ovo jato zvezda je otrkio Edmund Halej 1714. Godine. U Mesijeovom katalogu vodi se pod oznakom M 13, a u Novom opštem katalogu pod NGC 6205. Posmatrano sa Zemlje nalazi se u sazvežđu Herkules, pa se ponekad zove i Velko globularno jato u Herkulu. Sadrži oko 300 000 zvezda. Globularna jata zvezda zovu se još i kuglasta i zbijena jata. To je sferoidan skup zvezda koji se kreće oko središta galaksije, kao satelit. Zvezde u tim jatima su gravitaciono čvrsto povezane te im otuda i sferoidan oblik.

Magnituda jata je 5,8 i pri idealnim osmatračkim uslovima može da se vidi i golim okom kao bledunjava tufnica.  Ta tufnica ima u prečniku 145 svetlosnih godina, a od nas je udaljena oko 25 000 svetlosnih godina.

1974. godine sa Arecibo radio teleskopa put M 13 je upućena poruka inteligentnim vanzemnaljskim civilizacijama. Naučnici su tada smatrali da je u tako gustom skupu zvezda velika verovatnoća da postoje nastanjene planete inteligentnim životom. Međutim kada jednog dana naša poruka i prevali razdaljinu do ciljanog jata ono već neće više biti na tom mestu. Zapravo, slanje poruke je imalo više karakter tehnološke demonstracije slanja poruke nego stvarnog pokušaja da se uspostavi kontakt sa inteligetnim bićima iz svemira.

(Izvor: Wikipedia)

Saša Zorkić

Author: Ljubinko Jovanović

Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije