earth_moon_20110317_1
Snimak Zemlje i Mjeseca načinjen s Elektro-L (kliknite na snimak)

Naš se svijet mijenja, neprestano. Kako astronomskom tako i u civilizacijskom smislu. Prije samo kojih desetak ili više godina bila je prava rijetkost vidjeti fotografije svemira, svemirskih letjelica porijeklom s istočne strane ledene granice. U međuvremenu NASA je svojim logotipom obilježila bezmalo sve ilustracije svemirske tematike. No zadnje se vrijeme i to mijenja i nije rijetkost da se na materijalim zapadno od nekadašnje ledene crte objavljuju fotografije istočnog porijekla. Fotografija koju je ovih dana snimila Ruska letjelica Elektro-L iz geostacionarne orbite a prikazuje područje Crvenog mora s savršeno kadriranim Mjesecom u pozadini. Oznaka NPO Lavochkin u donjem lijevom kutu bila bi nezamisliva prije samo nešto malo godina..

Fotografija je objavljena na www.russianspaceweb.com/elektro.html a autoru teksta je definitivno jedna od najljepših fotki iz svemira svih vremena.

elektro-l
Letjelica Elektro-L shematski prikaz (kliknte na sliku da se uveća)

Elektro-L namijenjen je opažanju i istraživanju vremenskih prilika na Zemlji i svemirskog vremena uokolo Zemlje. Planirano je da Elektro-L bude operativan bar desetak godina. Na gornjem linku možete pronaći još fotografija i detalja oko same misije i njezinih ciljeva te postignuća.

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 6 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije