Izveštaj

Star-trail-Jupiter

Divlje astrofoto

Posle dužeg vremena  konačno smo malo pojačali astrfotografiju i učimo ponešto novo , obnavljamo to što smo znali no bilo kako bilo astrofotografija je nekako krenula sa mrtve tačke. Oprema je još uvek ona stara sa Orion SVP montažama tu si u dva Canon Eos 20D modifikovana za astrofotografiju.

Petoro

Slikali smio sa mehaničkim praćenjem sa objetivom od 200mm, blendom f-4.5 i i ISO 1600.

Labud

Ovog puta nismo otišli na Rudine jer su objekti koje smo hteli da slikamo na istoku i severoistoku a na Rudinama nam je tu negde Skoplje i LP je preveliko. Zato smo za ovu priliku otišli u blizini sela Divlje koje je od prilike na istom  rastojanju ali se za to bar istok vidi bolje i mozhe se slikati bez problema dok Skoplje spržuje zapad. Nas petoro sa 4 foto aparata jedva da smo se nekako ekipirali ko će i šta da slika. Na kraju smo jedan 20D modifikovan i jedan 5D (naravno Canon J )postavili da slikamo sa vodjenjem dok je drugi Canon 20D slikao star trail sa 10mm objektivom a četvrti Canon 30D deo sazvežđa Labud.

16ica-i-ja

Prva meta na m je bila Kometa 103P Hartli. Odmah posle prvog probnog kadra bilo je jasno da smo na pravo, mestu jer se odlično videla kako kometa tako i NGC 281. Napravili smo desetak ekspozicija od 2 minute , a onda krenuli ka drugim objektima no najbolj je ispala maglina Kalifornija u Perseju.

kometa-103P-Hartli

Da ne bide da smo smo slikali a nishta nismo videli poneo sam i moju 16icu i kometa je odmah isplivala. Ovo mi je bilo treći put kako je pokušavam da je vidim i sad sam konačno uspeo. Doduše pokušavao sam za vreme punog Meseca  i iz grada pa mi zato nije uspevalo no sada sa 16icom na dobrom nebu to nije bio nikakav problem. Kometa je zaista sjajn ali nema repa . Svetlija u centru a periferija slabijeg svetla. Gledali smo i druge standarden M objekte ali pošto sam morao da ručno vršim kontrolu vođenja nisam imao prilike za puno gledanja.

California

Pozdraviz Skoplja


 

Author: Radan Mitrović

Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije