fuji

Prilično egzotičan DSLR Fujifilm IS Pro koji sam prvenstveno namenio spektrometriji isprobao sam i u astrofotografiji. Poslednjih dana vremenski uslovi nisu bili previše naklonjeni snimanju noćnog neba. Bez obzira na razočaravajuće oreole oko zvezda usled velike vlage u atmosferi , radoznalost me je naterala da usmerim WO refraktor 88/500 sa IS Pro ka referentnom objektu za takve slučajeve , IC 5070 u H II regionu blizu Deneba. Poznatiji kao emisiona maglina Pelikan , bliski je sused dosta intenzivnije NGC 7000.

Kliknite na fotografiju

Pelikan_IRIS_Crop2Xjpg-480

Ekspozicija od 3m30s na 800ASA bila je dovoljna za ovaj test. Jedan RAW frejm obradjen u IRISu ( adaptivni filter ) Krop 2x. O nekoj čistoci snimka nije moglo biti govora, baš zbog pomenutog rasipanja svetlosti u atmosferi.

IS Pro je prvenstveno namenjen forenzicarima (sic!) i pojedinim granama medicine. Bar tako kaže Fujifilm. Na bazi Nikona D200 (Nikon objektivi F), fuji senzor sa dvostrukim fotodiodama (2x6,17Mp) i odgovarajuci procesor omogućili su raspon registrovanja od 380 do 1000 nanometara. Time je IS Pro ostavio u senci Nikon D70IR i Canon 5D IR.

Sve je to lepo ali… kod dužih ekspozicija (>15sek) pojava neprijatno velikog broja “vrućih” piksela umanjuje pozitivnu ocenu ovog DSLRa. Sa njima se niti HPE nije mogao sasvim izboriti. Za utehu, nema idealnog DSLRa.

Da bi se koristio za dnevnu fotografiju potrebni su UV/IR blok filteri. Bez njih, fotografije konvertovane u c/b su u domenu umetničke fotografije.

 

Author: Slavko Stojanov

Komentari

  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 2 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije