Ova godina je lepo počela za one koji žele  iskreno širenje i popularisanje astronomije u Srbiji. Osnovani su "Savez astronomskih društava i astronomskih sekcija Vojvodine" i "Savez astronoma amatera Srbije". Izložba povodom stvaranja ova dva udruženja polako obilazi gradove u državi. Posle Novog Sada i Zrenjanina na red je došla i najveća opština u Južnom Banatu.

Radmilovic
Dragan Radmilović slikan u MZ "Liman", Novi Sad prilikom osnivanja SAAS.

Izložba astrofotografija (jedan njen deo) će doživeti premijeru 5. jula (19 sati) u Domu kulture "Kočo Racin" u Jabuci kod Pančeva. Tada će ujedno biti obeležen rođendan Nikole Tesle.  Ovaj dom kulture je verovatno jedina ustanova kulture u državi koja redovno svake godine obeležava dan rođenja jednog od najgenijalnijih ljudi sveta.

Do sada su ovim povodom ovde gostovali svi najznačajniji teslijanci u državi. Prošle godine je bio gost Vladimir Jelenković sadašnji direktor Muzeja Nikole Tesle u Beogradu.

Dan kasnije, (utorak 6. jul) će biti otvorena izložba astrofotografija u Gradskoj biblioteci Pančevo sa početkom u 20 sati.

Ova izložba će za kratko vreme obići sva naseljena mesta u opštini Pančevo.

Za pohvalu je što sve troškove oko same postavke i svih ostalih izdataka snosi lično sam  Dragan Radmilović predsednik "Saveza astronoma amatera Srbije".

Dragan Radmilović slikan u MZ Liman prilikom osnivanja SAAS.

Iz grada na Tamišu
Momčilo Mrčković.

Author: Momčilo Mrčković

Komentari   

Slavomir Timotijevic
-7 #1 Slavomir Timotijevic 08-07-2010 21:55
Ne svidja mi se cinjenica da astronomsko udruzenje "Milutin Milankovic" uopste nije bilo obavesteno da ova izlozba dolazi u Pancevo. Ja sam clan tog udruzenja i licno sam se raspitivao oko dolaska izlozbe, pri tome sam bio dobijao povratnu informaciju da cemo biti obavesteni oko tacnog datuma dolaska. Tuzno je to sto sam za ovu izlozbu saznao iz lokalnih novina. Nadam se da postoji logicno objasnjenje zasto nije kontaktirano udruzenje "Milutin Milankovic". Dragan Radmilovic uopste nije sam morao da snosi troskove oko postavke jer je udruzenje konkurisalo za ta sredstva u budzetu grada Panceva za 2010., i naravno sredstva su bila na raspolaganju. Ne bih voleo da se propusti ovakve vrste desavaju u buducnosti. Mozda je neukusno sto sam ovaj postupak okarakterisao kao propust, ali to bi bilo kao kada bi neko hteo da dodje da boravi kod vas u kuci, a da vam se ni ne najavi. Valjda svi imamo isti cilj- da popularisemo astronomiju u Srbiji, zajedno(tako je lakse :-))

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži