U Zrenjaninskoj gimnaziji, 26.5. 2010.g. je otvorena izložba "Astrofotografija astronoma amatera Srbije". Nakon reči dobrodošlice direktora škole Milana Radakovića, izložbu je otvorio Dragan Radmilović predsednik Saveza astronoma amatera Srbije. Nakon toga Jaroslav Grnja je ukratko opisao kako se stvaraju fotografije koje su prezentovane na izložbi.

Nakon razgledanja izložbe Srđan Penjivrag, predsednik Astronomskog društva Milutin Milanković iz Zrenjanina, je  u zbornici škole, održao predavanje o objektima Sunčevog sistema, njihovom viđenju kroz teleskop i aktuelnim istraživačkim misijama u Svemiru.

Nakon predavanja domaćin izložbe Nikola Tankosić, profesor fizike u Zrenjaninskoj gimnaziji, pozvao je prisutne na posmatranje neba teleskopima društva Milutin Milanković i teleskopom Janka i Jaroslava, autora većine fotografija sa izložbe.

okoteleskopa

Zrenjaninska gimnazija osnovana je daleke 1846. godine. Zrenjanin (tada Bečkerek) bio je značajno zanatsko i trgovačko mesto i postojala je potreba za obrazovanim kadrom. U to vreme nastava se izvodi na mađarskom jeziku (u nekom periodima mađarski biva potisnut nemačkim jezikom), da bi nakon prvog svetskog rata počela nastava na srpskom jeziku. Od 1993. škola se zove Zrenjaninska gimnazija. Danas u njoj nastavu pohađa preko 1200 učenika, na srpskom i mađarskom jeziku, podeljenih po smerovima, društveni, opšti i prirodni. U dve smene nastavu izvodi oko 120 profesora i stručnih saradnika.

Pogledajte album fotografija sa ove izložbe -
autor Miša Bracić:

album

I još jedan album slika. Ovoga puta autor je
Jaroslav Grnja

album



Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 16 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije