N 44

n44 cropNASA, ESA, V. Ksoll and D. Gouliermis (Universität Heidelberg), et al.; Processing: Gladys Kober (NASA/Catholic University of America)

Veći snimak 

Na 170.000 svetlosnih godina daleko od nas, u Velikom Magelanovom oblaku skriva se neobičan objekat, N 44. to je nebeski objekat bez srca. Tamo gde očekujemo neko njegovo jezgro zjapi praznina, prazan prostor širok 250 svetlosnih godina. Poređenja radi rći ćemo da ceo Sunčev sistem prečnik od oko četiri svetlosne godine. Ovu zjapeću prazninu astronomi zovu supermehur, a njena oznaka je N 44. otkud taj mehur, i dalje je misterija.

Ali postoje teorije koje pokušavaju misteriju da rasvetle. Po jednoj supermehur nastao nakon što su masivne zvezde u njegovom jezgru oduvale gas. Ali to je teorija sa problemom. Sa njom se ne slaže sa brzinom vetrova koji vladaju u mehuru. Po drugoj teoriji unutar praznine nalaze se masivne zvezde koje su proizvele seriju silovitih eksplozija supernovih, pa kako se njihovi odbačeni slojevi vremenom šire i tako se iza njih stvara prazan prostor. Ali do sada je identifikovan samo jedan ostatak supernove u tom mehuru. 

Sam objekat N 44 u prečniku ima oko 1000 svetlosnih godina. On sija zahvaljujući jonizovanom gasu. Sjajno plavo područje u donjem desnom uglu je toplo područje gde se formiraju zvezde.

Prema Astronomy

 

 
 

Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 17 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 19 sati ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 1 dan ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 3 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 4 dana ranije