Naša planeta je geološki, mada i u svakom drugom pogledu, veoma živa i njeni se ožiljci vremenom izbrišu. Ostala čvrsta tela Sunčevog sistema nemaju takvu prirodu i zato tragovi prošlih vremea na njima ostaju sačuvani milionima gaodina. Evo jedne zanimljive slike koja svedoči o gore rečenom.

 

CraterMars

To je pejsaž sa Marsa. Računa se da na njemu postoji 250.000 velikih kratera. Ovo su tri sačuvana od iskonskih vremena. Nalaze se u području Lunae Planum u blizini vulkanskog reona Tharsis Montes iz kojih se nekada davno ilzivala lava vidljiva i na ovoj fotografiji. Ti vulkani bili su aktivni pre nekoliko miliona godina a od tada miruju. Međutim postoje neke naznake mogućeg njihovog buđenja kada će oni ponovo početi da bljuju vatru i oganj.

Ali sada Mars ima sasvim mirnu, okamenjenu površinu i kad neko telo doleti iz svemira i udari u njega, nastali krater ostaje nepromenjen sve dok ga ne ruinira neki drugi udar. Zato su veliki krateri toliko trajni na ovoj planeti. Na Marsu ne postoji gusta atmosfera, snažni vetrovi, atmosferske padavine, a nema ni pomeranja tektonskih ploča. Mars je sasvim okamenjena planeta. 

Na ovoj fotografiji vidimo tri kratera snimljena kamerom iz orbitera ExoMars Trace Gas Orbitera Evropske svemirske agencije i Roskosmosa.

 


Komentari

 • Rapaic Rajko said More
  Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
 • Zoran said More
  Religija STOP
  DA astronomija,
  bravo... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
 • Baki said More
  Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
 • Miki said More
  Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije