karon2008
A. Karon (2008)

NLC
 
 

Andržej Karon

 Pre 12 ili možda i 15 godina upznao se Draško Dragović, a preko njega i ja, sa poljskim astronomom Andržejom Karonom. U to vreme Karon je imao naj, ali najbolji sajt na planeti o prirodnim satelitima Sunčevog sistema. Na tom sajtu on je imao sve što je u to vreme o satelitima mogao da pronađe. Računao je, na primer, koliki je ugaoni prečnik svakog satelita, posmatran – sa svakog drugog satelita. I koliko je Sunce posmatrano sa svakog satelita. I to su samo dva detalja od izobilja podataka. Neki od radova ovog astronoma nalaze sa u AM. Bili smo i u to veme i Draško i ja veliki intenrnet prijatelji sa njim. Ali onda je Karon nestao. Životni putevi su ga odvukli daleko od nas, daleko od satelita, nestao je.

Ali sad, posle decenije veze sa ovim dragim prijateljem su ponovo uspostavljene. 

Evo dve interesantna Karonove fotografije. Radi se o ne baš čestoj atmosferskoj pojavi koja se iz naših krajeva vrlo retko kad može videti.  

NLC 1

6. jul 2020. u 01:01 UT
SONY SLT-77V
F 2,8
Ekspozicija 1/6
ISO 1600
Objektiv 50 mm
 

NLC 2

6. jul 2020. 01:14 UT
SONY SLT-77V
F 5
Ekspzocija 1/13
ISO 1600
Objektiv 90 mm
 
NOĆNI SVIJETLEĆI OBLAK, svjetleći noćni oblak ili noktilucentni oblak (međunarodna kratica NLC) je najviši oblak na Zemlji. Pojavljuje se u ljetnim mjesecima u visokim zemljopisnim širinama na visini od 76 do 85 kilometara, i to u dubokom sumraku kada se Sunce nalazi ispod obzora (horizonta), a oblak je još obasjan Suncem. Zlatne je ili crvenosmeđe boje blizu obzora, a više na nebu plavobijele, povremeno i grimizne boje. Pretpostavlja se da se sastoji od ledenih kristala, vulkanskoga pepela ili meteorske prašine. (Vikipedija)
 
 

Noćni svetleći oblak - Miroslav Grnja


Komentari

  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 19 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 2 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 3 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 4 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 4 dana ranije