Curiositi, čuveni Nasin rover, sofisticirana naučna laboratorija, koji već preko dve i po hiljade dana tumara po krateru Gale na Marsu i istražuje njegovu prirodu, napravio je između ostalog i ovaj selfi.

Rover se trenutno spušta niz padinu Mount Sharp, nasipa sedimentnih stena u središtu kratera. Sredinom oktobra pomoću robotizovane ruke i kamere Mars Hand Lens Imager (MAHLI) napravio je kolekciju od 57 fotografija koje su zatim spojene u divnu panoramu. Ruka se na ovoj kompozitnoj slici ne vidi. 

Levo od rovera mogu se uočiti dve rupe koje je izbušio sam rover: Glen Etive 1 (desno) i Glen Etive 2 (naravno, levo). Tako su prikupljeni uzorci za ispitivanje. Na 300 metara iza vidi se greben Vera Rubin (1928 – 2016), nazvan po čuvenoj američkoj astronomkinji, poznatoj po pionirskom radu o rotiranju galaksija. U pozadini se vidi i severni rub kratera Gale.

Od kako je sleteo na Mars Curiosity je snimio više od 610.000 fotografija i prešao je preko 21 kilometar tokom 2565 Marsovih dana. 

cr1

Stavite kursor na sliku da vidite nazive

Veća fotografija

 

 
 

 


Komentari  

ddragovic
0 #2 ddragovic 23-11-2019 21:09
kada sam poslušao savet i bolje pogledao sliku, video sam da je oono što sam ja mislio da je 'ruka' zapravo deo suspenzije točkova, ali je zbog optike slika malo izvitoperena pa me to zavelo...

Dakle, ovo JESTE SELFI :-)
ddragovic
0 #1 ddragovic 22-11-2019 21:46
Ha, ovo nije PRAVI selfi, jer ko je slikao? Kamera se nalazi na robotskoj ruci.

Ali zašto na drugim selfijima 'Curiosityja' nikad ne vidi ta ruka? Nađi odgovor ovde https://www.astronomija.org.rs/182-zanimljivosti/11060-zasto-nikad-ne-vidimo-robotsku-ruku-curiosityja-kada-slika-selfi

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži