Kliknite na fotografiju

Dark_Matter_480

Pretpostavlja se da najveći deo svemira predstavlja tamna materija: »obične«, vidljive materije, od koje se sastoje nebeska tela poput zvezda i planeta, ima tek nekoliko procenata. Ova materija je nevidljiva, jer nema sopstvenu svetlost, a ne odbija ni svetlost drugih svetlih nebeskih objekata, pa je zato »lov« na nju izuzetno težak posao. Ona se jedino može detektovati time što svojom gravitacijom zakrivljuje put običnoj svetlosti, efektom koji se često naziva gravitaciono sočivo. To se postiže time što se osmatra kako se likovi dalekih, bledih galaksija deformišu kada naiđu na masivan objekat sastavljen od tamne materije.

Dugo se pretpostavljalo da mora postojati neka nevidljiva materija (možda je nešto precizniji izraz - nevidljiva supstancija), koja svojom gravitacijom drži galaktička jata na okupu, sprečavajući ih da se razlete na sve strane. Ova fotografija jedan je od do sada najjačih dokaza da tamna materija zaista postoji.

U jednoj ranijoj studiji, spektroskopskim osmatranjem trodimenzionalne strukture ovog sistema otkrivene su dve jasno odvojene grupe galaktičkih jata, koje neumoljiva gravitacija primorava da se sudare. Naknadne računarske simulacije pokazale su da prilikom sudara ovih jata tamna materija pada u centar »sistema« i da se odatle rasprskava ka periferiji, pri čemu se usporava zbog gravitacije i zbog toga počinje da se nagomilava. Proučavajući ovaj sudar, možemo videti kako tamna materija interaguje sa običnom supstancijom posredstvom gravitacije.

Ovaj prizor od nas je udaljen oko pet milijardi svetlostnih godina, i nalazi se u sazvežđu Ribe, na koordinatama R. A. 00h 26m 35s (J2000), Dec. +17° 09' 43".

Author: Ivan Stamenković

Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 16 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 17 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 18 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 23 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije