Zavisno o tehnologiji i namjeni, postoje mnoge vrste i tipovi fotografije. Zbog masovne upotrebe, niske cijene i praktičnosti, u svijeti je u modi fotografisanje mobitelom svega i svačega, a jedna od najtežih tehnika snimanja mobitelom je planetarna fotografija iz ruke (na internetu se mogu kupiti držači za mobitel koji se postave na okular teleskopa).
 
Set odabranih snimaka (jedan panoramski) potpunog pomračenja Mjeseca koje su uradili trebinjci Jovan Pamučina i Goran Brkić svojim mobitelima preko okulara teleskopa (127/1500 mm) tokom javnog posmatranja pomračenja.
 
Snimanje nebeskih tijela, u ovom slučaju pomračenog Mjeseca i planete Saturn, veoma je teško raditi mobitelom držanim u ruci preko okulara teleskopa. Potrebno je imati veoma mirne ruke i barem minutu zadržati dah jer najmanjim pokretom izgubi se slika iz centra optičkog polja - jer u ovom slučaju, teleskop, okular i objektiv mobitela imaju bar deset optičkih elemenata i čija je tolerancija kolimacije (usmjerenost optičkih osi komponenata) na kraju u mobitelu - manja od jednog milimetra.
 
S obzirom da je Trebinje jedino mjesto u Republici Srpskoj u kojem se održavaju javna posmatranja nebeskih tijela, ovdje ovakve fotografije može svako pokušati da uradi.

 

Mobitel 1

Mobitel 2

 

Mobitel 3

Mobitel 4

Još od Mire Ilića

Planete oko pola noći

Mlad Mjesec i Jupiter

Poplavljen Mesec - Miro Ilić

Mars i Saturn

Februarski pun Mjesec

Posljednji puni Mjesec u 2015. godini!

Poplavljen Mesec - Miro Ilić

 


Komentari

 • polux11 said More
  "...Ove rekordne anomalije znače da... 1 dan ranije
 • kole99 said More
  prelijepo, koja je mto sila, velicina,... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Gauss je voleo da kaže da je matematika... 3 dana ranije
 • polux11 said More
  Genijalne stvari su tako jednostavne.... 3 dana ranije
 • Neđo said More
  Ovo je đavolje pitanje :)

  Svakako,... 3 dana ranije