TV Astronomija

Kako sleteti na kometu?

Land comet 4

How to land on a comet

FredJansenFred Jansen

Svemirski istraživač

Kao menadžer misije Roseta zadužen je bio za projekate koji bi mogao biti ključan u otkrivanju tragova o poreklu života na Zemlji

Želeo bih da vas povedem u epsku avanturu svemirske letelice Rozeta. Praćenje komete i spuštanje svemirske sonde na nju bila je moja strast u poslednje dve godine. Da bih to uradio, treba da vam objasnim nešto o postanku Sunčevog sistema.

Kako je izgrađena Velika piramida u Gizi

Keopsova piramida 4

How was the Great Pyramid of Giza built?

Keopsova piramida, ili Velika piramida u Gizi, izgrađena je pre 4.600 godina. Kada je izgrađena imala je 146 metara a u bazi široka 230 x 230 metara. Bila je najviša građevina sveta 3.800 godina. Ona je jedno od sedam svetskih čuda.

Arheolozi i egiptolozi ni danas ne znaju kako je tačno ona izgrađena, ali postoji više hipoteza…

 

Istorija sveta u 18 minuta (TED predavanje)

Istorija18minuta 2

The history of our world in 18 minutes

DavidChristianDavid Christian

Istoričar

Dejvid Kristijan predaje svetsku istoriju o celom univerzumu — od Velikog praska pre 13 milijardi godina do danas.

I eto sjajne zagonetke: U univerzumu u kome važi drugi zakon termodinamike, kako je moguće proizvesti takvu složenost kakvu sam opisao -- vrstu složenosti koju predstavljamo vi i ja i kongresni centar? Pa, odgovor je izgleda da univerzum može stvoriti kompleksnost, ali sa velikim poteškoćama. 

100 najboljih slika teleskopa Habl

 100HST 2

The Extraordinary Things Hubble Has Seen | 100 Incredible Images Of The Universe Montage (4K UHD)

Svemirski teleskopa Habl, postavljen je u orbitu oko Zemlje 24. aprila 1990. godine. Za više od tri decenije rada snimio je ogroman broj fotografija od formiranja planeta do velikih crnih rupa. Snimio je sudare galaksija, veličanstvene magline, rađanje zvezda, planete Sunčevog sistema. Sve one su bile izvor za preko 18.000 recenziranih naučnih publikacija. Habl je naučnicima otkrio novu dimenziju svemira. Ali sem toga Habl je ne manje značajan za popularizaciju astronomije. Upravo njegove fotografije svemira podstakle su interesovanje čitave svetske javnosti za univerzum i njegovo izučavanje.