Zar kvazari nisu najudaljeniji, a time i najstariji objekti koje vidimo u svemiru? Time bi oni trebalo da budu slika ranog doba svemira, verovatno one početne mase, pre nastanka zvezda i galaksija, koja se kasnije tokom širenja svemira razgradila ili transformisala u nama poznate galaksije. Meni nije jasno u vezi širenja svemira sledeće. Svetlost, ili radio talasi, nekih događaj su stigli do nas posle 10 i više milijardi godina putovanja. S druge strane svemir je na početku bio dalko manji i svi tačke prostora su bile bliže jedna drugoj. To znači da su ti događaji i tada, pre 10 milijardi godina bili daleko od nas milijardam svetlosnih godina (što je protivrečno sa tim da je svemir bio manji), ili da su bili na manjem rastojanu od 10 miliaridi sv.god. ali da je međusobno udaljavanje bilo nadsvedslosnom brzinom (što je protivrečno sa tim da je svetlonsna brzina najveća moguća brzina). Možda je greška u razmišljanju što prostor posmatram kao statičan.
Author: Gost

Komentari  
Sandra Maksimovic-Saras
0 #1 Sandra Maksimovic-Saras 15-10-2013 23:20
Postovani,

apsolutno ste u pravu glede razumevanja odnosa nastanka kvazara kao i kasnijeg formiranja galaksija. Bas zato se naucnici i trude da na osnovu samih kvazara, kao svedoka evolucije svemira, spoznaju anatomiju nastanka galaksija kao i njihovih sadrzaja.

Ja ipak prostor posmatram kao dinamican mada kada je u pitanju svemir, nisam ni sama sigurna koliko dobro razumem pojam sirenja istog.Da li sa nastankom sadrzaja, i sam svemir dobija na sirini?U pocetku je bilo NISTA...a onda je nastajalo NESTO...pa SVE.
Fizicka pozadina toga mi nije najbliza ali svakako ostaje veoma zanimljiva postavka kao i cinjenica da merna jedinica svetlosnih godina i dalje predstavlja maksimum kosmoloske fizike i pojasnjavanja svega.
Sada sam bas filozofirala :-) veciti drustevnjak,nem a sta?:-)))
Hvala na sjajnom postu!
Dodaj komentar