Sudjelujmo na VII međunarodnom „Zemlja i Nebo“ foto natječaju

GAM logo

Od 22. marta do 22. aprila otvoren je sedmi po redu međunarodni foto natječaj koji ima za cilj ukazati na važnost noćnog krajobraza - zaštitu noćnog neba („The 2016 International Earth and Sky Photo Contest“). Nema ograničenja po pitanju starosne dobi, zemlje boravišta ili stručnosti sudionika natječaja koji se organizira u sklopu Globalnog mjeseca astronomije u organizaciji institucije Astronomi bez granica. Događanje je koordinirano od strane The World At Night (TWAIN) i National Optical Astronomy Observatory (SAD). Pobjednici natječaja biti će poznati sredinom ili krajem svibnja a slijede im i vrijedne nagrade.

GAM foto natjecaj poster

Važno je da se na autorskim fotografijama nastalim poslje 01. januara ove godine nalaze elementi koji obuhvaćaju nebo (Mjesec, planete, zvijezde..) i zemlju (povijesne ili moderne građevine, zanimljivi lokaliteti..) a radove se može prijaviti u dvije kategorije; Ljepote noćnog neba i Stop svjetlosnom zagađenju. Broj radova po pojedinom autoru ograničen je na pet fotografija. Na ovom linku nalaze se detalji koje autori moraju ispoštivati kod slanja fotografija; www.twanight.org/newTWAN/news.asp?newsID=6107 (obratiti pažnju na pasos sa podnaslovom „How to submit“). Fotografije i materijali pristigli na ovaj natječaj prethodnih godina objavljeni su u svim vodećim svjetskim medijima. Radi ozbiljnosti pristupa od sudionika se traži nekoliko minuta utrošenog vremena kako bi proučili materijale i smjernice natječaja a time i izbjeglo „slanje baš svega i svačega“ a bez usvajanja elementarnih informacija o projektu.

Edukativni element natječaja ima za cilj ukazati na ljepote noćnog neba te na rastuće svjetlosno zagađenje koje devastira noćni krajobraz uz negativan učinak na ekosustav i čovjeka. Nestanak noći radi nepotrebnok i prekomjernog osvijetljenja u vidu svjetlosnog zagađenja smatra se jednim od najvažnijih ekoloških problema današnjice. Usto, valja naglasiti kako je saniranje svjetlosnog zagađenja jeftinije od njegova egzistiranja. Jedino je to zagađenje za koje je potrebno manje novaca nego što je potrebno utrošiti da bi ono nastalo! Nažalost, kod nas smo još uvijek svjedoci da se raznorazni svjetlosno-devastatorski projekti prikazuju kao nešto jako lijepo i jako vrijedno, usprkos Zakonu koji regulira tu problematiku.

Pokažimo ljepotu našeg noćnog krajobraza čitavom svijetu, sačuvajmo noćno nebo za nas i generacije koje dolaze. Noć nije bauk, ona je sastavni dio dana i čini noćno-dnevnu ravnotežu potrebnu ekosustavu i netreba ju (pre)osvijetliti. Umjetna rasvjeta je civilizacijska nužnost i potreba, zadržimo ju upravo u tom segmentu da nam služi a ne da uništava pogled na iskonsko noćno zvjezdano nebo. 

Mjesec Venera Saturn marino tumpic


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 13 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije