ELECTRA128 2

U utorak, 14. decembra 2021. godine svečano će biti otvoren IPA projekat ELECTRA. Svečanost će se održati u 11 časova u Klubu nastavnika na 2. spratu Departmana za fiziku, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu (adresa: Trg Dositeja Obradovića 4, Novi Sad). Otvaranje organizuje Prirodno-matematički fakultet i događaj će biti otvoren je za javnost.

U obaveštenju fakulteta o otvaranju projekta se između ostalog kaže da čitav projekat predvodi Fondacija astronomske opservatorije iz Baje i da projekat okuplja naučne saradnike i profesore sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, kao i članove astronomskih udruženja iz Novog Sada i Bačke Palanke, a u cilju korišćenja netaknutog potencijala regije Vojvodina/Bač-Kiškun koji se ogleda u kvalitetu noćnog neba, u prirodnim rezervatima i kulturnom nasleđu i njihovom razvoju u nove turističke atrakcije ovog regiona.

PITANJA I ODGOVORI

Od otvaranja konkursa za učešće u IPA projektima pa da ovog otvaranja bio je dug, neizvestan, a na momente i dramatičan put vredan scenarija za odličan dugometražni dokumentarni film. Zbog žestoke konkurencije više puta je izgledalo da projekat ELECTRA neće dobiti zeleno svetlo za realizaciju, ali se onda, bukvalno u poslednjem momentu ispostavilo da su svi neposredni konkurenti redom otpali jer – jedno je plan na papiru, a sasvim drugo sposobnost i spremnost za njegovu realizaciju.  

Članovi tima ELECTRA su spremni za predviđene zadatke projekta i sa nestrpljenjem očekuju njegov početak. Ovde moramo da damo jedno objašnjenje. Projekat je zvanično počeo u septembru, ali su svi programi silom prilika morali da budu odloženi zbog propisanih mera protiv pandemije virusa Covd-19. 

Projekat ELECTRA nastavak je prethodnog projekta VoBaNISTA koji je takođe (i to veoma uspešno) realizovao novosadski PMF u saradnji za astronomskim udruženjima iz Novog Sada i Bačke Palanke.

ELECTRAc 4

 


Komentari

 • Aleksandar Zorkić said More
  Do spoljne granice Ortovog oblaka ima... 8 sati ranije
 • Goran Stanković said More
  Greška u tekstu: prečnik Sunčevog... 17 sati ranije
 • Baki said More
  Mnogi astronomi tvrde da JVST ima... 18 sati ranije
 • Rapaic Rajko said More
  Brisaci? Neprakticno, tesko i glomazno.... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Dobar napor. Inače, kosmički teleskop... 3 dana ranije

Foto...