Kako bi ste na „prvu loptu“ percipirali Istru i Nigeriju?

Vjerojatno bi Istra izgledala kao predivna zemlja, bogata lijepim prirodnim i pozitivnim društvenim osobinama, financijski jaka, tehnološki razvijena...“terra magica“.

S druge strane, Nigerija je „tamo negdje“ u Africi, visoke, crne, gladne figure, spržena zemlja, pijesak, poneke egzotične životinje i stabla koja nemaju veze s naših hrastovima, siromaštvo, jad i bijeda, izostanak tehnologije i socijale..

 istra1

Ipak, nije tako. Bar ne u velikom broju segmenata života. Istina razlika između Istre i Nigerije je velika, društvenim uređenjem, površinom i stanovništvom riječ je o neusporedivim prostorima. Poput Istre i Nigerija ima more, s druge strane mi nemamo nafte ali imamo plina (koji zapravo i nije financijski naš za razliku od njihove nafte koja je njihova). No i Istra i Nigerija imaju svoj svemirski program. Afrikanci su već u svemir lansirali dva satelita a upravo su objavili kako će do 2015. u svemir lansirati još tri poveća satelita ali i prvog Nigerijskog astronauta (Ruskim Sojuzima, najvjerojatnije). Izjavio je to tamošnji ministar znanosti i tehnologije, prof. Ita Eva. No tu nije kraj Nigerijskim razlikama u odnosu na Istru gledano iz perspektive svemirskih tehnologija. Profesor Eva je najavio da će Nigerija, koja je zasad korisnik usluga na svemirskom tržištu, započeti graditi vlastite letjelice ali i rakete nosače. Kroz 10-15 godina Nigerija će biti sposobna vlastitom raketom u svemir postaviti vlastite letjelice, naravno u to će biti uljučena Nigerijska pamet (ljudi) i novac na dobrobit cijele zajednice. U tom svjetlu, Istarski svemirski program, potaknut od strane nekolicine entuzijasta, nalazi se u veoma nezavidnoj situaciji. Postoje ljudi, znanje, ispitivanja, rezultati no realizacija prvog Istarskog (Hrvatskog) satelita koji za sobom može povući ne samo ljude iz struke nego i dio gospodarstva, edukacije, dodatno pozitivnu percepciju Istre u svijetu stoji u zapećku financijske i društvene letargije. Program za čiju je realizaciju potrebno osigurati sredstva reda veličine nastupa nekog od poznatijih pjevača na nekoj od lokalnih ljetnih fešti doslovce se nalazi u “africi”. Nigerijci su nas odavno prešišali, morat ćemo preokrenuti one dva početna pasosa teksta da bi shvatili gdje smo zaista. E da, ukoliko se othrvate autorovom pozicioniranju Istre (Hrvatske) te odmahnete rukama i kažete sebi u bradu “pa nije Istra Bangladeš”, moram vam reći kako Bangladeš ima svoju ustrojenu svemirsku agenciju još od 1980., s proračunom od 80 milijuna USD godišnje…



Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...