Eto pre dva dana bilo je malo vedrog neba i sa Davidom smo se uputili na uzbrdicu pored Ljubljane, da po dugom vremenu prezračimo opremu. Nije bila neka transparenca, al seing je bio odličan, pa sam mogao preko Davidovog refraktora 180 mm da vidim Jupiter, kao nikad do sada. Dobro se videla i Sn 2014J u M82 koju sam i uslikao za uspomenu. Uvijek pravim samo po jednu fotku od 2 min, jer nemam opremu za pratnju i onda da stakiram, eh to nek radu oni majstori. Ja samo za uspomenu.

Eto par fotki,za AM.

Boris Saksida

Copy 1 of IMG 8693

IMG 8689

IMG 8692

IMG 8697

IMG 8699


Supernova 2014J:

Supernova SN2014j u galaksiji M82

SN 2014J iz Slovačke

SN 2014J iz Bačke Palanke

Sjajna supernova u M82

M2 + SN 2014J

Na toj slici postavio sam žutu liniju između Merkura i tačke desno. Ako se to rastojanje promeni do poslednjeg snimka, znači u pitanju je telo koje se brzo kreće. Tu istu liniju paralelno prenosim i na sliku 3b i da – vidi se da se desna tačka dosta pomerila. Ali, i Merkur se brzo kreće oko Sunca, a i nebeski svod je zakrivljen, hm… nisam baš sasvim siguran da li sam dobro uradio merenje. Zato na prvoj slici gde sam snimio i Saturn, to je slika 2c, postavljam novu, zelenu liniju između Merkura i Saturna. Tu istu liniju prenosim na poslednju sliku 3b i vidim da je stvarno došlo do promene položaja.

Setim se: Saturn se kreće sporije od Merkura, smatraću da se on nije pomerio, hajde da mi on predstavlja zvezdu nekretnicu. Na slikama 2c i 3b postavljam još jednu, plavu liniju između Saturna i tačke desno i opet je vidljivo da se sporna desna tačka pomerila i to tačno u pravcu Sunca (crne strelice) – dakle to je kometa ISON. Ako sam pogrešio, neka me čitaoci AM isprave.

Slika 1a je u originalu jako tamna jer je to prva slika koju sam snimio u mrklom mraku i to napamet u predviđeni deo neba, pa je naknadno jako posvetljenja u računaru i zato ima tako izraženi šum. I slika 2a je prilično tamna, pa dajem i uvećanu verziju 2b na kojoj se bolje uočavaju tačkice.

Za ljubitelje astronomije, najbolja slika je ona potpisana, bez rednog broja, pa posle svih pomoćnih i dobro “išaranih” slika, tu ostavljam za uživanje.


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži