phaethon 3200 umjetnicki prikaz

Najbogatija meteorska skupina u maksimumu aktivnosti

NASAine kamere za detekciju meteora zabilježile su u noći s ponedjeljka na utorak (11./12. prosinca) dvadesetak meteora iz skupine Geminidi. Tijekom noći s utorka na srijedu (12./13. prosinca) očekuje se povećanje aktivnosti. Maksimum aktivnosti, s stotinjak meteora na sat očekuje nas u noći s srijede na četvrtak (13./14. prosinca) i/ili u noći s četvrtka na petak (14./15. prosinca). Mjesec ove godine nije smetnja Geminidima, loše i oblačno vrijeme – nažalost, jest. Prilike na poluotoku kreću ka razvedravanju i spuštanju temperature zraka, sve popraćeno ne odveć prejakom burom.

Imate li prilike, odvojite vremena za opažanje neba. Geminidi su spori i jako sjajni, roditeljsko tijelo je asteroid 3200 Phaethon (mada novija mjerenja i teorije to dovode u pitanje). Vidjeti dijelove asteroida kako u srazu s našim planetom, visoko atmosferi, proizvode magične zvijezde padalice nije baš svakodnevna pojava. 

Radijant, izvorište ovih meteora je u zviježđu Blizanaca (Gemini), odakle su i dobili svoj naziv. Riječ je o novovijekoj meteorskoj skupini koja se pojavila i prepoznala tek sredinom XXVIII stoljeća. Najmarkantija je to meteorska skupina, u prilog im samo ne ide što su aktivni zimi. Da su za termin svoje nebeske „predstave” izabrali ljetno razdoblje to bi bila „bogom dana čarolija noći pod zvijezdama”.

Tko zna hoćemo li ikada s potpunom sigurnošću razumjeti njihovo porijeklo. Korak u tom smjeru svakako će biti japanska robotička letjelica DESTINY+ čije se lansiranje prema asteroidu 3200 Phaethon planira za 2025. godinu.

Ugledate li meteor na nebu, ha.. zaželite želju, nikad čovjek ne zna, možda se i ostvari!

geminidi2018 pHoralek




Komentari

  • Baki said More
    Vredno naše pažnje. Program Chang'e -... 9 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Lender će prikupiti, kao što je... 11 sati ranije
  • Boris SaksidayA9e3 said More
    Baš lepo!Što više toga,..... dođe... 2 dana ranije
  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 4 dana ranije

Foto...