Vremenska prognoza je takva da Geminide pominjemo tek reda radi, jer su svi izgledi da ih ove godine možemo posmatrati jedino na monitorima. Kako se čini cela zamaljska ploča je prekrivena oblacima, sve do kraja sveta. 

IMG 3230

Mi, nas nekoliko iz tima Vobanista išli smo juče u Mađarsku na poziv mađarskog tima i u ovo gore rečeno smo se uverili: Zemlja je sasvim ravna, samo na kraju ima jedno drvo. I svuda je oblačno.

 

No dobro, da ipak kažemo: Geminidi su meteori koji izviru iz sazvežđa Gemini (pa im otuda ime). Naravno, to je samo privid, jer meteori nemaju nikakve fizičke veze sa sazvežđima; oni su svetlosni efekat koji nastaje u atmosferi kada trunčice prašine ulete u vazduh te se upale i na nebu zasijaju u dugom tragu. 

geminidi zvjezdana-karta

Ilustracija1; geminidi zvjezdana karta – Izvor Sky and telescope/HR prilagodba Marino Tumpic

Geminidi vode poreklo od asteroida 3200 Pheaton, tj. od njegovih krhotina i to je interesantna činjenica jer su obično izvor meteora komete. Naša planeta zapravo uleti u roj prašine i kamenčića koje za sobom ostave komete (u slučaju Geminida, asteroid) a kako je na nebu sve podložno nebeskoj mehanici, onda se i pojava meteora dešava u pravilnim vremenskim periodima. Za Geminide upravo je ovih dana njihovo vreme kada se pale na nebu: od 4. do 17. decembra, s tim što upravo danas treba da ih bude naj-najviše.

geminidi roditeljsko-tijeloIlustracija2; geminidi roditeljsko tijelo – Izvor Sky and telescope

Kada imamo dobre osmatračke uslove: vedro vreme, tamno nebo daleko od bilo kakve rasvete, bez Mesečine i uz to sreće da pik (vrhunac događaja) bude noću i visoko na nebu, onda možemo da vidimo i po 80 ili više Geminida u toku jednog sata. Ali, to se jako retko dešava. Sem toga, naša planeta ne uleti uvek u najgušći sloj oblaka čestica koje tela ostave za sobom.

Komete ispuštaju svoje čestice kada se približe Suncu pa njihov led počinje da se topi. Ali otkud prašine sa asteroida? Pa, kada se asteroid Faeton približi Suncu onda se zagraje do čak 700 stepeni Celzijusa, a tolika iznenadna temperatura mrvi njegovu površinu čiji se delići raspu po orbiti ovog tela. Moguće je da je geminidska prašina nastala i u sudaru dva tela itd. 

U svakom slučaju prijatno posmatranje. Možda se nalazite na nekoj visokoj planini iznad oblaka pa ipak budete svedoci lepom događaju.


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...