Potoje neke tvrdnje u vezi kretanja Meseca koja nam teško idu u glavu i koja treba lepo, polako objasniti.

1.

Kako to da nam je Mesec stalno okrenut jednom istom svojom stranom, a ipak se okreće oko sebe? Mnogima to nije jasno. Evo objašnjenja. 

Stanete na sred sobe licem prema prozoru. Zatim se lagano okrenete oko sebe, sve dok se ponovo ne nađete licem prema prozoru. Tako ste napravili jednu svoju rotaciju, jednom ste se okrenuli oko sebe.

Sad stavite stolicu na sred sobe, stanete ispred nje, opet okrenuti licem prema prozoru (i prema stolici). Idete oko stolice tako da je stalno gledate. Kada završite krug oko nje, opet ćete gledati ka prozoru. Napravili ste jedan krug oko stolice i jednom ste se okrenuli oko sebe. OK?

sinhronarotacija

E to radi i naš Mesec. Stalno se okreće oko Zemlje jednim svojim «licem» i kada zatvori krug istovremeno je napravio i jednu svoju rotaciju. O ovome smo pisali ovde.

Naš Mesec je gravitaciono «zaključan». Jedna njegova revolucija (a to je jedan obilazak oko Zemlje) jednaka je jednoj njegovoj rotaciji (jednom njegovom okretu oko sopstvene ose). Kažemo da je Mesečevo kretanje sinhrono.

Evo filmića:

i još jednog:

2.

Ako gledamo putanju Meseca iz velike daljine, iznad ekliptike (to je putanja Zemlje oko Sunca) ne vidimo nikakve krugove.

Neke čitaoce je zbunilo to što smo rekli da se, posmatrano iz nebeskog pola, ne vide krugovi Meseca oko Zemlje. Jedan čitalac je čak rekao kako nam opis putanje Meseca nije tačan. Ali pogledajte ovu sliku. Jeste malo zbunjujuće, u početku.

kretanje2

Pozajmili smo sliku iz Wikipedije na kojoj je ucrtano kretanje Meseca oko Zemlje. Kada stavite kursor na sliku videćete SAMO Mesec i njegovu putanju. Tu ćete videti i da nema nikakvih krugova Mesečeve staze oko Zemlje. Interesantno, zar ne? Mesec zapravo ima talasastu putanju, a ipak obilazi Zemlju.

Je l sad jasno? Jeste, mora da bude.

 


KRETANJE MESECA


 


Komentari   

Ljubomir
0 #3 Ljubomir 22-02-2017 23:54
-
- Da, on se tako sporo okrece oko njegove ose da se to tesko uocava. Dobro dodje crvena oznaka.
-
Prijavi administratoru
Aleksandar Zorkić
0 #2 Aleksandar Zorkić 22-02-2017 11:57
Citat Ljubomir:
-
- To znaci da se Mesec ne okrece oko njegove ose, vec oko Zemljine ose ili u svakom slucaju oko neke ose koja NE prolazi kroz loptu Meseca.
-

Okreće se i oko svoje ose. Pa to se lepo može videti u prvoj animaciji u članku.
Prijavi administratoru
Ljubomir
0 #1 Ljubomir 21-02-2017 23:05
-
- To znaci da se Mesec ne okrece oko njegove ose, vec oko Zemljine ose ili u svakom slucaju oko neke ose koja NE prolazi kroz loptu Meseca.
-
Prijavi administratoru

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži