Pripremite se za glavnu ljetnu noć zvijezda padalica

perzeidi 2015 kompozit by Petr Horalek Kolonica Slovakia

Godinama smo bili naviknuti da se glavni meteorski događaj tijekom ljeta odvija u noći sa 12. na 13. avgusta, no čini se kako se ovog ljeta vremenik događanja pomjerio za jedan dan unazad te da pravi maksimum aktivnosti meteorske skupine Perzeida nastupa u noći sa 11. na 12. avgusta (noć sa četvrtka na petak). Prema riječima Damira Šegona voditelja Hrvatske meteorske mreže sa Pulske zvjezdarnice pravi maksimum ovogodišnje aktivnosti Perzeida trebao bi se dogoditi u noći sa četvrtka na petak i to od 02h ujutro pa do svitanja. Zemlja se tada susreće sa relativno mladim vlaknima meteoroida te će u navedenom vremenskom periodu biti vidljivo dvostruko više meteora nego u noći sa petka na subotu kada se događa standardni maksimum aktivnosti. U to će vrijeme Mjesec već zaći za horizont a radijant (izvorište) meteora biti će visoko na nebu. Posluže li nas vremenske prilike ovo bi zaista trebala biti meteorska noć za pamćenje, izjavio nam je Šegon.

perzeidi 2016 radijant

Meteorska skupina Perzeidi svoje je ime dobila prema radijantu (izvorištu) koje se nalazi u zviježđu Perzeja. Meteoroidno vlakno potječe od fragmenata nekadašnje komete 109P/Swift-Tuttle. Kada se ono na svojoj putanji oko Sunca susretne sa našim planetom dolazi do ulaska malih čestica u atmosferu. Tada dolazi do ionizacije i dezintegracije čestica što na noćnom zvjezdanom nebu vidimo kao duži ili kraći, više ili manje sjajni svijetleći trag, odnosno meteor. Meteore možemo vidjeti golim okom bez tehničkih pomagala. Nije potrebno gledati u neki određeni dio neba. Njih ima posvuda. Najbolje je pronaći lokaciju tamnog neba, ili neba koje je čim manje svjetlosno kontaminirano, zagledati se u određeni dio neba po vlastitom nahođenju, „izdržati“ koju minutu dok ne ugledamo prvi meteor a zatim uz malo strpljenja uživati u pogledu na zvijezde padalice, izjavio nam je Marino Tumpić sa Vidulini Observatory. 

Iako smo i prethodnih godina imali najave o velikom broju Perzeida koji će se vidjeti golim okom, ta nam je nebeska predstava godinama izmicala. Prema svemu sudeći ove godine su sve „zvjezdane đoker karte“ tako posložene da bi Perzeidi zaista mogli opravdati svoj kultni status kako kod astronoma tako, posebice, i u javnosti.

Odlučite li se za cijelonoćno opažanje meteora narednih noći svakako vodite računa da su (noću) temperature niske te je potrebno imati adekvatnu odjeću i obuću kako bi zadržali komoditet tijela. Nakon gašenja svjetla (automobila, kućne rasvjete..) u okolici opažanja potrebno je desetak minuta privikavanja oka na tamu kako bi vidjeli zvijezde, odnosno meteore vrlo male sjajnosti. Zapitate li se što je onaj „svijetli difuzni oblak“ koji se proteže od horizonta preko zenita pa na drugu stranu opet do horizonta znajte da ste pravi sretnik. To je svijetli trag našeg zvjezdanog grada (Mliječni put) u kojem se nalaze stotine i stotine milijuna zvijezda. Preko devedeset posto stanovnika Europe iz svojih obitavališta zbog svjetlosnog zagađenja više ne vidi Mliječni put. Ukoliko ste spretniji sa fotoaparatom okušajte se u noćnoj, pejzažnoj astrofotografiji. Riječki astronom Ivica Zajač pionirima noćne fotografije preporuča fotoaparat sa manualnim postavkama, objektiv sa vidnim poljem klasičnog fotoaparata ili širokokutni objektiv, te obvezan stalak. Igranje sa manualnim postavkama aparata započeti sa uključivanjem odgode okidanja od 2s (radi sprečavanja trešnje), namještanjem otvora objektiva na vrijednosti 2.8 ili manje (čim veći otvor objekiva), osjetljivost (ISO) postaviti na vrijednosti 800 ili više a ekspoziciju (ovisno o objektivu) postaviti na vrijednosti 10 – 15 sekundi (želite li da zvijezde ostanu točkice) odnosno i više no tada će zvijezde zbog prividnog gibanja nebeskog svoda postati „crtice“. 

Gregor Srdoč sa Vidulini Observatory iskusnijim fotografima preporuča da se okušaju i u snimanju kontinuiranih snimaka, odnosno videa. Njegov film o raspadu meteora sa svijetlećim tragom koji se „vijorio“ visoko u atmosferi svojevremeno je objavljen na britanskoj televiziji BBC.

Meteori se događaju i drugih noći ni upravo smo ovih noći u prigodi za vidjeti pravi krešendo. Ne košta ništa, nije potrebna nikakova oprema (možda samo dobro društvo) a zabava i poneki iznimno sjajni meteor (vatrena kugla) može biti umemorirana u naše sjećanje za cijeli život. Izlazite li van pod zvijezdani svod ovih noći?! 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...