sunce 24022024 detalj

KORISTITI SPECIJALNE ZAŠTITNE FILTRE !

Desetak je puta veća od cijelog našeg planeta! Sunčeva pjega AR3590 od prije par dana putuje nama vidljivim dijelom Sunčeva diska. Sada se nalazi na srednjim heliografskim širinama i u lokalnom meridijanu (na sredini Sunčeva diska). Kako pojavama na površini Sunca (fotosferi) u tim heliografskim širinama treba nešto manje od trideset Zemaljskih dana za punu rotaciju oko osi, to će ova pjega još najmanje sedam dana biti vidljiva s Zemlje. Vidljiva ne samo astronomskim instrumentima već čak i golim okom, UZ UPORABU SPECIJALNIH FILTRA (NAOČALA) ZA PROMATRANJE SUNCA!

Njezina površina nezamislivo je velika za nas na Zemlji. Sve, pa i najveće planete Sunčeva sustava lako bi ubacili  u nju! Učestale su i značajne eksplozije i izbačaji koronarne mase s Sunca. Ovakva događanja uzrokuju poremećaje u elektro-energetskoj distribucijskoj mreži, radio-komunikacijama ali i ometaju rad sustava globalnog pozicioniranja i navigacije (GLONASS, BEIDOU, GALILEO, NAVSTAR/GPS). Iako su naši sustavi danas zaštićeni od elektromagnetskog zračenja (do neke mjere) nismo imuni na direktne pogotke s Sunca. Povijest nas uči kako iznimno jake eksplozije  (događanje iz 1859.; Richard Christopher Carrington i Richard Hodgson) mogu doslovce „imobilizirati“ svijet tehnologije kakav danas poznamo i koristimo.

Sunce se kreće prema maksimumu aktivnosti, biti će sve više i više Sunčevih pjega, izbačaja koronarne mase i drugih velikih događanja na našoj matičnoj zvijezdi života i smrti. Sunčeve pjege mjesta su iznimno snažnih geomagnetskih sktivnosti, tempreratura im je oko 1.000°C niža od ostatka fotosfere, gdje ona iznosi oko 5.500°C. Zbog niže temperature izgledaju crne, iako to nisu.

Želite li golim okom vidjeti ovu pre/veliku Sunčevu pjegu OBVEZNO morate koristiti specijalne naočale za promatranje Sunca. One su opremljene kvalitetnom Baader folijom (astronomski filter) i omogućavaju potpuno sigurno promatranje površine Sunca. Korisne su za opažanja dijelomičnih, prstenastih, potpunih pomrčina Sunca i velikih pjega na Suncu. Kod nas u Hrvatskoj mogu se po zaista pristupačnoj cijeni od svega 5EUR (PET Eura!) nabaviti u Teleskop centru u Zagrebu, ima i dostava. Dakle stignete online naručiti naočale za Sunce i vidjeti pjegu, a u narednim mjesecima biti će ih još.

Gledanje u pol bijelog dana u Sunce kroz klasične Sunčane naočale, ma koliko bile „markirane ili no name“, obične ili polarizirane, NIKAKO NEMOJTE POKUŠAVATI. Riskirate gubitak ili ozbiljno oštećenje vida! Zalasci Sunca znaju biti koloritni a Sunce „veće“  zbog zakona rasipanja svjetla u atmosferi. U tim trentcima uživamo u pogledu na suton. Tada je prigoda za kratki pogled ka Suncu kroz tamno zaštitno staklo Sunčanih naočala (ne preporučujemo /ne odobravamo), na Vašu vlastitu odgovornost!

sunce 24022024 diskdetalji

 

 


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 4 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 4 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 6 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 6 dana ranije

Foto...