pjege-velike

 
Odlučio sam pokrenuti novu temu o Suncu. Nazvao sam ju Sunčeva slikovnica. Zašto baš tako? Pa po onoj narodnoj – slika vrijedi više od tisuću riječi. S obzirom da je moj glavni posao u zvjezdarnici Apollo upravo praćenje Sunčeve aktivnosti, red je da to onda nekako predstavim javnosti na način kako je svima vama najzanimljivije – slikama. Objavljivat ću one najzanimljivije trenutke koje sam zabilježio astrofotografijom (ponekada i videom isto), a koji su po mojem mišljenju i izboru bili dovoljno atraktivni da zaslužuju ovakvu vrstu prezentacije. Nadam se da će vam se svidjeti.
 

Danima se na Sunčevoj površini odigravala pozornica s predstavom u kojoj su glavnu ulogu, naravno, igrale Sunčeve pjege. Nisam mislio da će vrijeme poslužiti dovoljno dugo da bih od toga napravio ovu priču, ali eto, ipak je poslužilo i sada imate priliku vidjeti što se to tamo “gore” događalo. Kao i ranije u Slikovnicama, prvo ću vam staviti astrofotografiju s oznakama pjega kako biste lakše pratili o kojim se pjegama radi, a zatim ću vam pokazati grupu po grupu pjega sa svim njezinim razvojnim ciklusima kroz koje je prolazila tijekom snimanja i praćenja po danima. Prvo moram napisati nešto o opremi kojom sam radio i metodama kojima sam se koristio.

Kako sam snimao?

Ukratko, snimao sam u fokusu teleskopa SkyWatcher Maksutov 127 / 1500 mm astrokamerom ZWO ASI462MC (kadrovi “izbliza”) i Canon EOS 650D (cijela Sunčeva ploča). Na objektivu teleskopa nalazio se Baaderov AstroSolar filtar, a ZWO ASI462MC je bila opremljena Baaderovim UV/IR cut and Luminance filtrom. Koga zanima kako izgledaju metode promatranja i snimanja Sunca u zvjezdarnici Apollo, može pogledati ovaj video u kojemu sam prikazao sve te metode. Nakon toga će vam biti jasnije kako sam to radio.

 

Oni koje zanima, mogu na Facebook stranici zvjezdarnice Apollo pratiti što će se događati na površini Sunca. Tamo objavljujem one najzanimljivije astrofotografije Sunca i Sunčevih pjega kao i zanimljive astrofotografije koje su trenutno aktualne. To je iz gore navedenih razloga, jer sada više do proljeća neće biti povoljnog vremena barem desetak dana da se Sunce vidi "u komadu" kako bih imao materijala svaki dan za snimanje, gdje bih mogao pratiti razvoj pjega. Ako se i dogodi povoljno vrijeme, ne mora biti da će na površini Sunca biti zanimljivih pjega za astrofotografsko praćenje i snimanje. Naravno, to ne vrijedi za redovno praćenje Sunčeve aktivnosti kada nije uvjet da to bude u kontinuitetu svaki dan. Kada Sunce izviri, ja ću odraditi mjerenje aktivnosti, no to ne mora biti i astrofotografsko snimanje. Bilo pjega ili ne. Naravno, dogodi li se da se taj jedan vedar dan na Suncu vide kave zanimljivosti, snimit ću ih obavezno i objaviti, da ih vidite.

O oznakama kojima se označavaju Sunčeve pjege

Za početak potrebno je nekoliko objašnjenja. Sve grupe Sunčevih pjega imaju svoje oznake. To su oznake na primjer 27/3571, gdje je prvi set brojeva (27 u ovom slučaju) redni broj grupe pjega dodijeljen u zvjezdarnici Apollo tijekom tekuće godine. Drugi set brojeva (3571) je redni broj koji je dodijelila Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA – The National Oceanic and Atmospheric Administration). Cijelu priču oko toga napisao sam u članku naziva Kako se Sunčevim pjegama dodjeljuju oznake? i preporučam vam da ga pročitate, priča je jako zanimljiva i nakon toga će vam postati jasno puno toga oko tih, nekima zbunjujućih brojeva vezanih uz pjege na Suncu. 🙂

Uz svaku sliku koja prikazuje detalje Sunčevih pjega, nalaze se i oznake po kojima ih možete pratiti. Na slikama koje sam dao kao orijentaciju o kojoj se grupi pjega radi, stavio sam, radi lakšeg praćenja, samo strelice s prvim setom brojeva, dakle oznakama koje Sunčevim pjegama dodjeljujem u zvjezdarnici Apollo. To je preciznije označavanje jer NOAA ne označava grupu pjega već isključivo aktivno područje u kojemu se jedna ili više grupa mogu istovremeno naći.

 

UPOZORENJE! OVO JE JAKO VAŽNO!

U Sunce nikada ne smijete gledati golim okom, niti kroz teleskop, dalekozor, fotoaparat ili bilo kakvu optičku spravu! Zbog jakog Sunčevog zračenja, možete u djeliću sekunde oslijepiti. U Sunce se smije gledati isključivo i jedino korištenjem posebnih filtara koji su namijenjeni isključivo za tu namjenu. Budite oprezni jer izgubljeni vid vam nitko više ne može vratiti. Koliko god je Sunce zanimljivo, još više je opasno po vaše oči ako zanemarite sigurnosne mjere. Sunce ne oprašta!

 

Po prvi puta u ovoj priči imamo i jednu zanimljivost, a to je da su Sunčeve pjege snimane s površine Marsa. Naime, marsov robot Mars 2020 Perseverance rover, svojim kamerama je snimao Sunce, a kako se trenutno Mars nalazi u poziciji da se s njega nekoliko dana ranije, vidi dio površine Sunca prije nego će taj isti dio biti vidljiv sa Zemlje, imali smo priliku 3-4 dana ranije vidjeti te veće Sunčeve pjege, nego što će se iste moći uočiti teleskopima sa našeg planeta, pa sam stoga znao što nam se priprema, a to nije bilo nešto za odbaciti.

Nakon duljeg kišnog perioda, kada proljetno godišnje doba nismo ni imali, jer se klima mijenja, došlo je desetak dana sunčanog vremena. Razvedrilo se i napokon sam mogao nastaviti s praćenjima Sunčeve aktivnosti. Bilo je to 21.5.2023. godine. Čim sam okrenuo teleskop prema Suncu, vidio sam jednu veliku Sunčevu pjegu. Iznad nje se nalazila jedna duguljasta grupa pjega, a na zapadnom rubu Sunca vidjela se jedna skupina koja je polako zalazila iza ruba Sunca. Pomislio sam da bi to bilo zgodno snimiti, čisto onako, za probu i za vježbu jer se dulje vremena nije vidjelo ništa slično tome. I tako je to počelo.

Pokazalo se da su površinu Sunca “preplavile” grupe pjega, koje su u dva “vala”, na sebi držale pozornost astronoma jer se radilo o relativno velikim pjegama, od kojih se jedna mogla vidjeti i golim okom (pjega oznake 174 / AR3310), naravno, samo kroz posebne filtre koji su tome i namijenjeni. Osobno sam to provjerio i doista, pjega je bila veća oko 4 puta od našeg planeta, a njezin kontrast u odnosu na Sunčevu površinu je bio dovoljan da ju zamijetim golim okom. Zato će i ovaj prikaz biti podijeljen u dva dijela kako biste vidjeli tijek prve “serije” i početak i nastavak druge. Inače, daleko je sve to još od veličine pjega kakve Sunce zna proizvesti, no nakon proteklih godina u kojima je Sunčeva aktivnost bila u minimumu, ovo je bilo dugo očekivana aktivnost kojoj smo se mi, astronomi koji se bave proučavanjem Sunca, nadali. I nije nas razočaralo.

Pjege-oznake-1

Oznake prve serije Sunčevih pjega vezane za ovaj članak

I tako, krećemo sa spomenutom pjegom oznake 174/AR3310. Početni raspored pjega izgledao je ovako, na dan 21.5.2023. godine.

slika1

Situacija na Suncu 21.05.2023. godine

slika2

Idućega dana vidimo da se grupa 174 malo "zaokruglila", promijenio joj se oblik, no po dimenzijama i dalje je veća od Zemlje. Grupica lijevo također se preraspodijelila, malo se "poravnala".

slika3

Bacimo pogled na udaljenost “prema gore”, između grupe 174 i 175 o kojima ću nešto kasnije napisati nekoliko riječi.

slika4

Volim snimati i ovakve kadrove, oni odlično prikazuju neke karakteristike i odnose između različitih grupa Sunčevih pjega. Dan kasnije neke su se stvari počele mijenjati. 

 slika6

Grupa 173 se podijelila u dvije grupe. Neke od pjega su promijenile polaritet. Novoj grupi sam dodijelio oznaku 178, no kako ona pripada istom AR (Active region – aktivnom području) AR oznaka joj je ostala ista – 3312.

24. svibnja sam pauzirao snimanja Sunca jer sam bio zauzet drugim obavezama pa sada prelazim na 25.05.2023. godine, dan poslije. Što se vidi nakon dva dana?

 slika6

Grupa pjega oznake 174 malo se obogatila. Pojavile su se dodatne prateće pjegice, a umbra (sjena) glavne pjege, se iz oblika djeteline s tri lista počinje pretvarati u nekakav trokutasti oblik. Isto tako, pjegice koje su tvorile grupe 178 i 173 su se osjetno prorijedile s time da su u grupi 173 pojedine pjege malo okrupnile. Vidjet ćemo što će se s njima događati koji dan kasnije.

Dan poslije naše su pjege polako došle do zapadnog ruba Sunca. Još im je ostalo nekoliko dana do zalaska pri čemu će nas glavna pjega u grupi 174 “počastiti” simpatičnim iznenađenjem, no o tome nešto kasnije.

slika9

Glavna pjega je zadržala svoj trokutasti oblik ali se vidi da su se prateće pjege gotovo sasvim raspršile i dezintegrirale. Ostalo je samo još nekoliko sitnih pjegica u njezinoj blizini. Isto tako, grupa 173 i 178 su gotovo potpuno nestale. Toliko su beznačajne da ih je skoro nemoguće primijetiti kada se Sunce promatra u cijeloj veličini vidnog polja.

Idemo sada na 27.05.2023. godine, za jedan dan naprijed.

slika11

Sve sitne pjegice su gotovo potpuno nestale. Uz nešto truda još se da nazrijeti grupa 178, odnosno ono što je od nje ostalo. I okolina velike pjege se također raščistila. Ostala je samo vidljiva granulacija Sunčeve površine i pokoja zrnata sjena bivših pjega. Sve drugo se disperziralo.

Idemo sada na ono iznenađenje koje sam malo prije spomenuo. Pogledajte astrofotografiju i oblik pjege 174. Na što vas podsjeća?

slika12

Tako je, na srce. Na samom rubu Sunca, dva dana prije nego će se od nas zauvijek oprostiti, velika pjega je poprimila oblik srca, kao da nam kaže “volim vas, ostanite mi pozdravljeni, drago mi je što smo se družili ovih dana”. Zgodno, zar ne? 🙂

Grupica ostataka pod oznakom 178 još uvijek se ne da i pokazuje znakove otpora, ostalo je svega nekoliko zbilja sićušnih pjega. Lijevo je velika skupina pjega kojoj ćemo se posvetiti nešto kasnije. Idemo prvo ispratiti naše srce na Suncu. 🙂

 slika13

I dok se naše srčeko primiče samom zapadnom rubu Sunčeve ploče, vertikalni snimak nam prikazuje dvije grupe Sunčevih pjega kojima ćemo se pozabaviti nešto kasnije.

 slika14

Dana 29.05.2023. godine imali smo zadnju priliku pogledati prema našoj srcolikoj pjegi i poslati joj oproštajni pogled uz najljepše želje. Naime, ona se više nikada neće vratiti, nestat će tko zna kako iza druge, nama nevidljive strane Sunca pa je ovo bio zadnji pogled prema njoj.

slika15

I to je to, srce nam odlazi, a tko zna što dolazi. Sreća, još ćemo se susresti s ovom zanimljivom pjegom na snimcima koji slijede jer će se pojavljivati u kadrovima u kojima ću vam predstaviti ostale grupe pjega koje su se u međuvremenu nalazile na Sunčevoj površini. Pa krenimo s idućim grupama.

Sada prelazimo na sjevernu polutku Sunca. Sjećate se, vidjeli smo da se tamo nalazi jedan dugački niz Sunčevih pjega. Da ne tražite, evo te astrofotografije od 21.05.2023. godine ponovo.

slika1

Situacija na Suncu 21.05.2023. godine

Vidimo da se na istočnom rubu Sunca razvija jedno vrlo zanimljivo društvance Sunčevih pjega koje će nas zaokupljati idućih dana. Tko zna u što će se to pretvoriti? Pa hajdemo saznati. 🙂

slika16

Vidimo da se ovdje radi o složenoj skupini pjega koja se razvija. Sasvim lijevo je jedna pjega koja čini grupu 175 / AR3311, a odmah desno od nje nalazi se lijepo društvo sačinjeno od mnoštva pjega koje čine grupu 176  / AR3313. Lijevo od svih tih pjega vide se svjetlija područja na Sunčevoj površini. To su fakule, složeni procesi koji imaju višu temperaturu od Sunčeve fotosfere pa ih zato i vidimo kao svjetlije oblike. Svuda okolo vidi se ključanje plina na površini Sunca, to su granule, mjehuri plina koji se neprestano gibaju poput uzavrele vode u ključalom loncu.

slika17

Dan kasnije slika je gotovo ista. Vidimo da se umbra (sjena) pjege u grupi 176 počela dijeliti na dva dijela, a u grupi 175 neke od pjega su se dodatno malo razvile.

slika18

23. svibnja nam pokazuje da se pjega 176 malo promijenila. Poprimila je drugačiji oblik, odnosno zarotirala se za oko 35° stupnjeva u lijevo i “otrgnuo” joj se dio koji se dan ranije počeo odvajati. U grupi 175 su se također dogodile promjene. Prorijedio se broj sitnih pjegica i središnja skupina se počela polako ali sigurno “rastakati” i osiromašivati.

slika5

Evo i vertikalni pogled na taj dio Sunca na kojemu dolje vidimo i grupu 174 koja se na kraju pretvorila u srce.

slika19

Idući dan vidimo da je pjega 176 poprimila kompaktniji oblik, nema dijelova koji su se odvojili. Lijeva strana grupe 175 počinje biti malo zgusnutija ali i ostali dijelovi koji čine grupu također mijenjaju oblik od prije.

slika7

Također još jedan vertikalni pogled. Vidimo koliko su te grupa pjega blizu jedne drugima, jedne su na sjevernoj polukugli Sunca, a druge na južnoj.

slika20

26. svibnja nam donosi “čistiji” raspored. Gotovo da i nema sitnih pjegica koje su se nalazile posvuda. Opstale su samo one malo “gušće”, počele su i mijenjati svoj oblik, rotirati se, naročito ona krajnje desna u grupi 181. Kada smo kod nje, promijenila je polaritet i time postala zasebna grupa kojoj sam dodijelio oznaku 181 / AR3314. Znači, AR oznaka joj je ostala i dalje. Sada tu imamo tri grupe Sunčevih pjega.

slika10

Ovaj vertikalni prikaz sam stavio iz jednog razloga. Naime, 26.05. je vrijeme bilo jako nepovoljno, a nisam želio propustiti priliku da unatoč tome, dokumentiram iduću kariku u nizu snimanja tih dana. Oblaci su bili toliko česti na nebu da nisam mogao pronaći 3 minute čistog neba koliko mi je bilo potrebno za snimiti video sekvencu pojedine grupe pjega. I tako sam ja čitav taj dan proveo vrebajući pjege i pokušavao pronaći rupe u oblacima koje bi bile dovoljno velike da mogu odraditi po 3 minute snimanja. A za svaku grupu sam trebao naći dva puta po 3 minute snimanja. To je bilo valjda moje najduže vrijeme snimanja Sunčevih pjega. Zato su snimci od 25.05.2023. godine tako mutnjikavi i nejasni. Nije moglo bolje, a zaista sam želio dokumentirati događaje na Sunčevoj površini i tog dana. To se zove (uzaludna) upornost. 🙂

slika21

Dana 27. svibnja grupe su se već primakle zapadnom rubu Sunca. Stanje se dodatno “raščišćava” dezintegracijom onih najsitnijih pjegica. Primijetite na krajnjem lijevom rubu astrofotografije nekoliko vrlo sitnih pjegica koje se nalaze lijevo od pjege 176.

slika22

28.05.2023. godine vidimo da se iza ovog niza pjega koje smo do sada pratili, počela formirati jedna grupica sićušnih pjega kojima sam dao oznaku 182, odnosno dobile su AR oznaku 3317. One će vrlo brzo postati značajno veće, što ćemo vidjeti malo kasnije. Naše staro društvo se već dobrano razrijedilo, smanjilo i stanjilo što pokazuje da im je kraj neminovan.

slika23

I evo, zadnji pogled na grupe 176, 175 i 181. U tijeku im je zalazak za zapadni Sunčev limb. No, prije nego nestanu s njima, novoformirana grupa 182 koju sam maloprije spomenuo, zaista je “buknula” i u samo jedan dan narasla značajno. I to toliko da su se na njenom mjestu pojavile dvije grupe pjega pa tako sada imamo grupe 182 i 184. Iza njih ih prati i jedna mala grupa oznake 185. No, ona je zapravo beznačajna kako ćemo vidjeti.

slika24

Iza nje prati ju isto tako jedna malena grupica Sunčevih pjega oznake 180. Ta se vidjela samo tada i nestala je, raspršila se. Nije imala dovoljno energije da opstane dulje vrijeme. Kraj mjeseca svibnja bio je nepovoljan za snimanja i promatranja tako da nisam mogao zbog oblačnog vremena ništa snimati pa nam taj dio nedostaje u ovoj priči. No, tu nije kraj, baš naprotiv.

slika25

No, u ta dva dana su se dogodile neke promjene koje sam uspio zabilježiti 1. lipnja. Taman prije nego su se sakrile iza zapadnog ruba Sunca. Kako vidimo, grupa 176 je već gotovo nestala, raspala se. Grupa 184 je ostala bez pola svojeg društva koje ju je činilo, a grupa 185 je “potonula” ispod grupe 184 još uvijek se nekako držeći površine. Tu su se pojavile i dvije potpuno neugledna sitne grupice oznaka 192 i 193. One se neće uspjeti ni u što značajno razviti. Nemaju dovoljno energije. I tu se opraštamo od prve serije Sunčevih pjega koje smo do sada pratili. Ranije sam napisao da je bilo dvije serije pojavljivanja velikih grupa pjega i sada je vrijeme da pokažem drugu seriju. Pa hajdemo vidjeti što se to događalo.

Druga serija događanja

Drugi “val” pojavljivanja većih Sunčevih pjega počeo je dana 23. svibnja 2023. godine pojavom vrlo male, jedva primjetne grupice pjega koje toga dana ničime nisu pokazivale u što će se idućih dana pretvoriti.

Pjege-oznake-2

Vidite ih sasvim lijevo, iza one naše srcolike pjege i one grupice koja ju prati. Jedva se naziru na astrofotografiji cijele površine Sunca. Zato im nisam ni pridavao neku posebnu pozornost i nisam snimao astrokamerom posebno taj dio Sunčeve površine.

slika26

Kako sam već ranije spomenuo da sam 24. svibnja preskočio snimanja zbog drugih obaveza, a 26.05. me dočekalo iznenađenje. Ona jedva primjetna grupica pjega u dva je dana narasla u sasvim respektabilnu grupu pjega što pokazuje da je imala jako puno energije u sebi da bi mogla to postići u tako kratkom vremenu. Dao sam joj oznaku 179, a po AR označavanju je dobila oznaku AR3315.

slika27

Onaj dan 26.05. kada su mi cijelo vrijeme smetali oblaci, a što se vidi i na kvaliteti ovog snimka, vidimo da se pjege unutar grupe polako preslaguju i definiraju.

slika28

Dana 27.05. 2023. godine odmah nam je uočljivo da su pjege nekako posebne, drugačije. Jasno vidimo “svjetlosne mostove” unutar njih koji svjedoče o sili koja ih formira, o nevjerojatnoj energiji koja zrači iz tih pjega. Procesi koji stoje iza njih pružili su nam ovaj zanimljiv pogled u formiranje Sunčevih pjega. Obožavam ovakve prizore. 🙂

slika29

Dva dana kasnije iza ove lijepe i zanimljive grupe pjega, počela se formirati nova, ništa manje zanimljiva skupina kako ćemo kasnije vidjeti. Dobila je oznaku 183 / AR3319. Grupa 179 se polako smiruje, pjege su postale kompaktne i bez onih lijepih “svjetlosnih mostova”.

slika30

Dana 1. lipnja događanja su se preselila na sami zapadni rub Sunca. Grupa 179 nam odlazi i nećemo saznati kako je završila i koliko je trajala. Nećemo to znati ni za ovu novoformiranu grupu oznake 183 ali ćemo imati ipak dan ili dva da vidimo tijek njezina razvoja.

slika31

Dan kasnije grupa 179 nam je već na izmaku iz vidokruga. Slijedi ju grupa 183. Zaista volim ove prizore na samom Sunčevom rubu zbog kontrasta koji se vidi i pjegama daje sasvim novu perspektivu pogleda “s boka” kakvu inače ne bismo mogli vidjeti. 🙂

slika32

Evo i vertikalni prikaz na kojemu možemo uočiti gore desno i skupinu oznake 184 koja se također nalazi na samom zapadnom rubu Sunca.

slika34

Sada ćemo se brzinski osvrnuti na nekoliko malih grupica pjega koje nisu uspjele sakupiti dovoljno energije da prerastu u nešto više, ali kako u trenutku snimanja nisam znao što će se s njima možda u budućnosti događati, dokumentirao sam i njih. Za svaki slučaj, što bi se reklo. No neću trošiti previše riječi o njima. One su tu kako bismo bacili kratki pogled na njihovo postojanje. Podaci za svaku nalaze se na samim astrofotografijama za one koje zanimaju i te tehničke stvari.

slika34

slika35

slika36

slika37

slika38

A sada idemo na onu zanimljivost s Marsa. Sjećate se, spomenuo sam da je marsov robot Mars 2020 Perseverance rover, svojim kamerama snimao Sunce i snimio veće pjege prije nego smo ih mi mogli vidjeti sa Zemlje. E pa, evo tih snimaka. Ovom prilikom se zahvaljujem Zoranu Knezukoji je na Facebooku to dokumentirao pa sam mogao i ovo uvrstiti u ovu Slikovnicu. Također se zahvaljujem i NASA/SDO and the AIA, EVE, and HMI science team / NASA/JPL-Caltech/ASU na ovim zaslugama u kojima smo mogli uživati. Evo tih fotografija s komentarima.

sun-persi

26.05.2023. – Percy javlja s Marsa: nove skupine pjega stižu nam iza oboda Sunca! Umetnuta gore desno na novu SDO-ovu sliku, fotografija je Sunca koju je rover snimio jučer. U bijeloj elipsi se (jedva) naziru pjege koje su na isti način istaknute i na velikoj slici. To što je u crnoj elipsi, pak, mi još ne možemo vidjeti sa Zemlje. Image credit: NASA/SDO and the AIA, EVE, and HMI science team / NASA/JPL-Caltech/ASU

slika28

Eto, tajna je otkrivena, to je grupa 179, ona s pjegama koje sadržavaju “svjetlosne mostove”. Vidi se gore u bijeloj elipsi. A što nam to dolazi u onoj crnoj elipsi?

slika39

I ta je tajna otkrivena, riječ je o grupi 187 koja se pojavila u “domet” teleskopa sa Zemlje tri dana kasnije, 29. svibnja 2023. godine. Ispod nje vidimo još jednu, oznake 186.

sun-persi2

02.06.2023. – Image credit: NASA/SDO and the AIA, EVE, and HMI science team / NASA/JPL-Caltech/ASU

I sada evo koje su to grupe pjega bile. Nakon nekoliko dana pojavile su se i na “našoj” strani Sunca pa sam ih mogao snimiti.

slika42

To je grupa oznake 190 označene u crnoj elipsi, a i grupa 186 koja se nalazi na obje fotografije, s desne strane. I tako smo eto vidjeli i snimili iste pjege ali s dva različita planeta. Obožavam vrijeme u kojemu živimo jer nam pruža takve, do nedavno neslućene mogućnosti rada i života. 🙂

Sada kada smo razriješili i tu “tajnu”, vratimo se na preostali dio pjega koji nam je ostao.

slika39

Pojavljivanje pjega iz grupa 187 i 186 na samom istočnom rubu Sunca 29.05.2023. godine ste vidjeli maloprije, kako s Marsa tako i sa Zemlje. 🙂

S obzirom da se tu sada nalazi više grupa pjega, o čemu se tu zapravo radi možete najbolje vidjeti na ovoj astrofotografiji cijele Sunčeve ploče.

slika62

Tu vidimo raspored druge serije grupa pjega. Jedna grupa se približava zapadnom, desnom rubu Sunca, a na istočnoj strani Sunca se nalaze nove grupe koje se počinju razvijati.

slika40

Dana 01.06.2023. godine vidimo dvije grupe pjega. Jedna, oznake 186 je lijepa velika pjega s nepravilnom umbrom (sjenom). Lijevo, istočno od nje, pojavila se zanimljiva skupina pjega oznake 190 koja se smjestila u oblak svijetlih fakula što joj daje dodatni kontrast.

slika42

Idući dan vidimo neke promjene. Umbra u velikoj pjegi grupe 186 se promijenila, a položaj i raspored pjega u grupi 190 sada je malo jasniji, bolje se vidi.

slika44

Evo i vertikalni prikaz na kojemu se vide spomenute grupe pjega kao i nova koja se pojavljuje na samom rubu Sunca pod oznakom 197.

slika46

Dan nakon toga vidimo pjegu iz grupe 186 koja izgleda kao da se “flipnula” po vertikali. Ostale pjege su postale malo “zrnastije”, što pokazuje da počinje lagani raspad ili preslagivanje unutar grupe. S lijeve strane pojavljuje se nova pjega no još ne vidimo o kakvoj se pjegi radi.

slika48

To će nam postati jasnije idući dan. Sada vidimo da je riječ o jednoj složenoj grupi pjega, a ne o jednoj samostalnoj pjegi.

slika49

Isto tako vidimo da se naše pjege u grupi 190 polako ali sigurno počinju dezintegrirati. Gube energiju i to se jasno vidi u obliku “stanjivanja”, smanjenja veličine i dimenzije. Pjega iz grupe 186 poprimila je oblik nekakve kifle. 🙂

I to je kraj ove serije. Idućih dana se opet naoblačilo i padala je kiša pa nisam više mogao nastaviti pratiti događanja. Osim toga, nestalo je velikih zanimljivih grupa pjega pa sam zaključio da je ova serija došla do svojega kraja. Vratimo se sada na ostatak grupa pjega koje su se nalazile tih dana na Suncu.

Poviše malo prije spomenutih grupa pjega koje smo ispratili, nalaze se tri grupice. One ni po čemu ne izazivaju neku posebnu pozornost jer se ničime ne ističu po svojim karakteristikama. Tu su, zabilježene su i to je uglavnom to. Izgledale su ovako.

slika41

slika43

slika45

slika47

slika50

No, prije kraja ipak ima jedna grupa koja je zanimljiva i zaslužuje da ju predstavim. Riječ je o grupi oznake 183 koja se nalazila na zapadnom rubu Sunca. Sjećate se, prikazana je na onoj astrofotografiji cijelog Sunca. Evo kako je izgledao njezin odlazak s nama vidljivog dijela Sunca.

slika51

Složena grupa Sunčevih pjega polako se približava rubu. Vidimo jednu veliku pjegu za kojom idu dvije manje, okružene sitnim pjegicama.

slika52

Zadnji dan snimanja, grupa je već na rubu. Više ju nećemo moći vidjeti. Oko nje se vidi oblak fakula koji pojačava kontrast i čini cijeli prizor još atraktivnijim.

slika53

Tu je i izlazak nekoliko grupa na istočnom rubu Sunca, no njih više nisam pratio. Evo ih, čisto da vidite kako su izgledale.

I to je to što se tiče te serije pjega. Sada mi je ostalo samo da vam prikažem astrofotografije cijele Sunčeve ploče iz ove Slikovnice, kako biste vidjeli kako je to izgledalo promatrajući cijelo Sunce.

slika1

Krenuli smo od 21.05.2023. godine pa sve do 04.06.2023. godine.

slika54

slika55-1

slika56

slika57

slika59

slika61

slika62

slika63

slika64

I eto, to je prikaz ovih zanimljivih događanja na Sunčevoj površini proteklih dana. Nadam se da vam nisam bio prenaporan i da vam se svidjelo te da ste naučili ponešto novoga o ovoj našoj zvijezdi koja nam osigurava život. 🙂

 

 
Danijel Reponj
Author: Danijel Reponj
DANIJEL REPONJ Valsnik i urednik popularnog astronomskog sajta Zvjezdarnica.com. Danijel o sebi: http://www.danijel.info/webmaster/index.html zvjezdarnica_com

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 3 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 3 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 6 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 6 dana ranije

Foto...