ss sibir2

Prekrasne fotografije iz Sibira

Optička pojava noćnih svjetlosnih stupova koji golicaju maštu noćnih opažača ovih se dana pojavljuje u subpolarnim predjelima dalekog Sibira. Stanovnici ledenih krajolika privilegirani su za čudesne igre svjetlosti s kristalima leda visoko u atmosferi. „Klikabilni” mediji od ovoga obično stvaraju izvanzemaljce ili razna „Teslina oružja”. Mi ne, jer stvarnost je (ipak) bolja i od najbujnije mašte. 

ss sibir1

Svjetlosni stupovi (eng. Light pillar) prirodna je atmosferska pojava za čiju se pojavu moraju stvoriti uvjeti u atmosferi, mora postojati umjetna, udaljena, rasvjeta koja se ne vidi golim okom, a opažač mora biti točno na određenom mjestu spram toga. Vertikalno položeni kristali leda visoko u atmosferi pod određenim kutem primaju te pod određenim kutem reflektiraju svjetlo  iz izvora u drugom smjeru. Nađe li se opažač u tim trenutcima na pogodnom mjestu, na nebu se vide stupovi svjetla. Ovisno o prilikama u atmosferi i pozicijama aktera oni se protežu od horizonta uvis ili se nalaze poput lebdećih kreatura „ni na nebu ni na zemlji”, na pola puta.

Zimsko razdoblje povremeno i kod nas zna stvoriti ovakve svjetlosne efekte. Spram pojedinih modernih „arhitekata” umjetne noćne rasvjete i njihovih svjetlotehničkih idiotizama, ovakve su pojave eonskim koracima udaljene od primitivnog „prosvjetljavanja” noćnog krajolika.  

ss sibir3

Svjetlosne stupove mogu proizvesti Sunce i Mjesec, sjajni planeti, zvijezde pa čak i jako sjajni meteori. Sunčev stup svjetla češća je pojava i može se ponekad vidjeti tijekom svitanja ili sutona. Pažljivo pratite promet, gledajte druga vozila, pješake, ipak podignite pogled povremeno i ka nebu. Možda nećete ugledati Štrumpfove ali prizor koji će Vas ostaviti bez daha...e to je već moguće!

 ss sibir4

 


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 3 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 3 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 6 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 6 dana ranije

Foto...