Evopska južna opservatorija je upravo objavila da će 10. aprila 2019. održati konferenciju za štampu na kojoj će predstaviti revolucionarni rezultat projekta Event Horizon Telescope (EHT). 

lin 2048 01

Već godinama interferometrijski radio Event Horizon Teleskop gleda u centar Mlečnog puta, nastojeći da snimi mesto poznato kao Strelac A *, gde se nalazi supermasivna crna rupa.

Crne rupe apsorbuju sva elektromagnetna zračenja zbog čega su doslovno nevidljive, što znači da ih naši radio, rendgenski, optički i gama teleskopi ne mogu videti. Zbog toga je nikad do sada nismo videli.

Ali gledanje horizonta događaja, mesta izvan crne rupe u kojoj svetlo ne može postići brzinu bega, teoretski je moguće, iako nije lako. Prostor-vreme oko crne rupe je čudno a osim toga, Sgr A * je obavijen debelim oblakom gasa i prašine.

Radio teleskopi širom naše planete okrenuti prema Sgr A* su u zajedničkom zadatku, generisali obilje podataka koje su istraživači razvrstali i analizirali. Napokon je nešto spremno.


Dana, 10. aprila 2019. u 15:00 CEST (13:00 UTC, 9:00 EST), Evropska komisija, Evropsko istraživačko veće i projekat Event Horizon Telescope (EHT) će predstaviti  rezultate koje opisuju kao „revolucionarne“.

Događaj će se emitovati na sajtu ESO ,YouTube i socijalnom mediju ESO Astronomy . 

Izvor: Science alert

 

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret 

 

 


Komentari   
Balad
+1 #1 Balad 02-04-2019 15:46
Ne znam što ćemo s činjenicom da je to spomenuti časopis najavio točno 1. aprila? Nekako mi se čini da je moje "otkriće" jedino revolucionarno u cijeloj stvari. :) :) :)
Dodaj komentar