Astronautika: misije

Kineska vlada je predstavila planove za izgradnju stalne radarske stanice na Mesecu koja će da posmatra Zemlju. Projekat je već startovan ove godine uz pomoć sredstva iz Kineskog Nacionalnog fonda prirodnih nauka. Predloženi objekat uključuje smeštaj astronauta i snažne radarske antene veličine najmanje 50 metara, sa kojima će da se prate oblasti naše planete koje su veće, nego što ih trenutno sateliti obuhvataju.

KINA

Baza koja bi se koristila za naučna istraživanja i nadgledanje odbrane, takođe može da pravi jače i jasnije slike Zemlje na visoko frekventnim mikrotalasnim dužinama sa kojima bi radarska stanica mogla da prodre kroz oblake, ali i kroz Zemljino tlo i da tako omogući posmatranje površine dna mora, kao i oblast ispod površine Zemlje.

Radar će da generise najmanje 1,4 gigabajta podataka svake sekunde, što je volumen koji daleko prevazilazi trenutni opseg svemirske komunikacione tehnologije, što neće biti problem, ako astronauti na licu mesta budu obrađivali dobijene informacije. Što se tiče troškova projekta, Kina ne želi da objavi tačne informacije, ali je naglašeno da je projekat „veoma skup“.

Mnogi naučnici u svetu su protiv ovog projekta i veoma su skeptični, tvrdeći da je to gubljenje novca i „Mesečarska ideja“. Jedan od njih, koji ne želi da mu se objavi ime zbog osetljivosti teme, izjavio je da bi bilo mnogo jeftinije da Kina u svemir pošalje stotine špijunskih satelita koji će da obave isti posao, nego da se ostvari ovaj projekat.

Smatra se da Kina sa ovim projektom želi da pokaže kako je u stanju da ima vodeću ulogu u ponovnoj trci prema Mesecu, ovaj put, za izgradnju naučne baze na Mesecu.

Dizajn džinovske Kineske rakete je iste veličine kao i kod Američke Saturn V rekete, sa kojom je Apolo lansiran na Mesec. Planovi za ostvarenje treba da budu završeni do 2020. godine kako bi se započelo sa aktivnostima u svemiru, uključujući i spuštanje ljudi na Mesec.

Kineski je naučni organi su optimistični po pitanju ostvarenja programa, uprkos zabrinutosti ostalih stručnjaka u svetu.

Ljiljana Gračanin
Author: Ljiljana Gračanin
Maturirala u Beogradu u Beču doktorirala astronomiju i fiziku. Na univerzitetskom institutu za astronomiju u Beču se pored predavanja o Suncu i Sunčevom sistemu bavi naučnim istraživanjima na polju spektrografije protozvezda. Napisala je nekoliko desetina naučnih radova o spektralnoj analizi sastava protozvezda. Za ESA (Evropsku Svemirsku Agenciju) piše Tviter-stranu na srpskom jeziku; za Nasu, projekat APOD, objavljuje dnevne prevode fotografija na tri jezika; za ESO (Evropsku Svemirsku Opservatoriju) prevodi opise fotografija na srpski jezik; za Austrijski Svemirski Forum (OeWF) vodi Tviter stranu na srpskom. Na FB uređuje stranu sa aktuelnim zbivanjima na polju astronomije na nemačkom jeziku i FB-stranu sa kursem na srpskom jeziku o orijentaciji na nebu. Uz to održava redovne kurseve astronomije za decu i amatere i drži predavanja za javnost. U okviru Astronoma Bez Granica (Astronomer Without Borders) postavljena je za nacionalnog koordinatora za Srbiju…

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...