Astronautika: misije

y1

U decembru 2013. godine, Kineska sonda "Chang'e" (Boginja Meseca) se spustila na Mesec, a u gepeku je nosila rover „Yutu“ (Zec od Žada) koji je imao sest točkova i solarna krila. Cela Kina je bila uključena u traženje imena za sondu i rover. Na kraju je odlučeno da dobije naziv po belom zecu iz Kineske mitologije, koji je bio domaća životinja boginje Meseca Chang’e, a oboje su živeli na Mesecu. Yutu je mogao da vozi brzinom od 200 metara na sat i da savlada uspon od 30 procenata. Zadatak rovera je bio da istraži strukturu Meseca i da pronadje sirovine. Za 10-15 godina je planirano da se Kineski astronaut (oni ga zovu tajkonaut) spusti na Mesec.

Posle 972 dana na Mesecu, Kineski rover je završio svoj posao. Mislija je napravila Kinu trećom nacijom posle USA i tadašnjeg Sovjetskog Saveza, koja se spustila na Mesec. Prvobitno je bilo planirano da misija traje samo tri meseca, ali produžila se na duže od 31. meseca - više od dve ipo godine.

Nekoliko puta se mislilo da je Kineski rover otkazao. Odgovorni u Kineskoj svemirskoj organizaciji su digli ruke od Yutu, ali tada je rover opet počeo da šalje signale. Pa ipak, smatralo se da tada neće preživeti Mesečevu noć. Medjutim, dogodio se pozitivan obrt i rover je opet počeo da prihvata naredbe i da šalje slike na njegovoj frekvenci.

Yutu se početkom avgusta oprostio od javnosti uz veliko učešće miliona Kineza. Oficijelna vest je saopštena u prvom licu: „Još uvek postoje mnogo pitanja na koja bih trebalo da odgovorim, ali ja sam zec koji je video najviše zvezda! Mesec kaže da je za mene pripremio veoma dugačak san“. Tako je kineska javnost poželela „laku noć“ belom zecu. Poruka je već posle nekoliko minuta bila 100.000 puta podeljena, sa mnoštvom lajkova i komentara.


„Yutu“ NIJE mrtav (verovatno)

Yutu ipak nije mrtav


 

Ljiljana Gračanin
Author: Ljiljana Gračanin
Maturirala u Beogradu u Beču doktorirala astronomiju i fiziku. Na univerzitetskom institutu za astronomiju u Beču se pored predavanja o Suncu i Sunčevom sistemu bavi naučnim istraživanjima na polju spektrografije protozvezda. Napisala je nekoliko desetina naučnih radova o spektralnoj analizi sastava protozvezda. Za ESA (Evropsku Svemirsku Agenciju) piše Tviter-stranu na srpskom jeziku; za Nasu, projekat APOD, objavljuje dnevne prevode fotografija na tri jezika; za ESO (Evropsku Svemirsku Opservatoriju) prevodi opise fotografija na srpski jezik; za Austrijski Svemirski Forum (OeWF) vodi Tviter stranu na srpskom. Na FB uređuje stranu sa aktuelnim zbivanjima na polju astronomije na nemačkom jeziku i FB-stranu sa kursem na srpskom jeziku o orijentaciji na nebu. Uz to održava redovne kurseve astronomije za decu i amatere i drži predavanja za javnost. U okviru Astronoma Bez Granica (Astronomer Without Borders) postavljena je za nacionalnog koordinatora za Srbiju…

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 5 sati ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 14 sati ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 3 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 5 dana ranije

Foto...