Ovo je nova Slika mjeseca s ESA-inog sajta Svemirskog teleskopa James Webb.

Druga slika je središnji detalj prve, dan u punoj veličini.


Priredio i prilagodio: 
Zoran Knez
AstroMosor

Zvijezdama optočeno jato

NGC 6440ZK 1

Ova nova slika načinjena NASA/ESA/CSA-inim Svemirskim teleskopom James Webb prikazuje NGC 6440, zbijeno (kuglasto) zvjezdano jato, udaljeno od nas 28 tisuća svjetlosnih godina i smješteno u zviježđu Strijelca. Otkrio ga je William Herschel, u svibnju 1786. g. (Ta udaljnost kazuje da je jato vrlo blizu središtu Mliječnog Puta. Prim. prev.)

Zbijena jata poput NGC 6440 su približno kuglaste i gusto upakirane zbirke starih zvijezda koje na okupu drži gravitacija. U galaktikama ih se može pronaći posvuda, no ona obično obitavaju u njihovim vanjskim dijelovima. Sadrže na stotine tisuća, pa čak i milijune zvijezda, koje su jedna od druge udaljene prosječno po jednu svjetlosnu godinu. One, međutim, ponekad znaju biti razmaknute tek onoliko koliko iznosi promjer Sunčevog sustava. NGC 6440 je poznato to po tome što ima veliku masu i što je bogato metalima, te po tome što se oblikovalo i što orbitira (oko središta Galaktike) unutar središnje galaktičke izbočine. (Metali su tu svi elementi teži od helija. Prim. prev.) Ta je izbočina gusto napučeno i približno kuglasto područje ispunjeno starim zvijezdama u unutarnjem dijelu Mliječnog Puta.

NGC 6440ZK 2

Ova je slika slika načinjena od podataka prikupljenih 2023. g. Webbovom NIRCam-om. Promatranje je izvršeno u sklopu programa kojim su detaljno istraživane zvijezde i pulsari u tome jatu. Pulsar je visoko magnetizirana vrteća neutronska zvijezda koja sa svojih polova odašilje snopove elektromagnetskog zračenja. Dok se zvijezda vrti oko osi, mi te snopove doživljavamo kao kratke bljeskove ili pulsacije. Pulsari se vrte izuzetno brzo. Najbrži kojemu su astronomi izmjerili vrtnju se okrene više od 716 puta u jednoj sekundi, ali neki pulsar bi se teorijski mogao vrtjeti i s 1500 okretaja u sekundi prije negoli stane gubiti energiju i usporavati rotaciju... ili prije negoli bi se raspao.

Podaci dobiveni u ovom novom Webbovom istraživanju su omogućili prve izmjere varijacija u sadržaju helija i kisika u zvijezdama jata. Ti rezultati će omogućiti buduća iscrpna istraživanja drugih jata u galaktičkoj izbočini, koja ranije nisu mogla biti provedena zbog prilične zbijenosti zvijezda u takvim jatima i jake zacrvenjenosti njihova svjetla koju izaziva prašina u prostoru između jatâ i Zemlje. 

ESA/Webb, NASA & CSA, P. Freire / M. Cadelano and C. Pallanca

Velika slika: https://cdn.esawebb.org/archives/images/large/potm2404a.jpg

https://esawebb.org/images/potm2404a/

Vidi i https://www.facebook.com/.../4910.../posts/5725178284238630/ !

 


Preuzeto sa FB


 


Komentari

  • Baki said More
    Istovremeno i fascinantno i jezivo.... 4 dana ranije
  • Boris Saksida said More
    Hehe,eto našeg i vašeg... 6 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    U početku sam je pratio, posle sam... 6 dana ranije
  • Duca said More
    Da, svi su "približno toliko" sa... Pre 1 nedelje
  • Dragan Tanaskoski said More
    Broj milijardera ubrzano raste, ali ni... Pre 1 nedelje

Foto...