Vansolarne planete

Vodena para i vodonik u atmosferi daleke planete

hat p 26bSve ovo pominjemo jer je ta planeta dospela u žižu interesovanja astronoma, zato što su podaci sa dva moćna teleskopa, teleskopa Habl i Spitzer pokazali da je atmosfera te planete bogata vodonikom, helijumom i vodenom parom i to u količini koja premašuje te elemente na Neptunu ili Uranu.

Ima li života na novim planetama?

velicine

Već i sama jučerašnja najava Nase da sprema konferenciju za štampu na kojoj će objaviti važno saopštenje, podigla je uzbunu u medijima i novinari su naoštrili svoja pera. Nešto kasnije izdato saopštenje obišlo je planetu brzinom svetla. Čak je i Gugl ekspresno postavio na naslovnoj strani svog pretraživača, dudl posvećen važnom Nasinom otkriću, a najčuveniji naučni časopis, Nature, je, odmah posle Nase, objavio članak o tome.

Proksima Kentauri b - još jedna planeta navodno slična Zemlji

Planeten um Proxima

Već neko vreme se sumnja da oko zvezde Proksima Kentauri postoji planetarni sistem sličan našem. Pre dve nedelje je u orbiti te zvezde otkrivena je planeta za koju se smatra da je veoma slična Zemlji. Naučnici ovakva otkrića ne objavljuju dok nije sasvim potvrđeno da se zaista radi novoj planeti.

Ima li života na planeti Proxima Centauri b?

pcb

Vest da je otkrivena zmljolika planeta je izuzetno zanimljiva, ali da li je i izuzetno vredna to tek ostaje da se vidi. Zanimljiva je jer se radi o planeti koja je po više karakteristika slična Zemlji, što sugeriše mogućnost da na njoj postoji život, a uz to, nalazi se u najbližem susedstvu. Takoreći, prvi komšija. Vest će biti i značajna ako se utvrdi da na njoj zaista postoje ozbiljni uslovi za život. Ukoliko bi se utvrdilo i više od toga, da tamo ima života makar na nivou bakterija, to bi onda bila najznačajnija vest još od otkrića točka.