Dvostruki zalazak sunca više niko ne može da nazove naučnofantastičnom pričom! Naučnici su otkrili planetu koja poput Skajvokerove kruži oko dva sunca. Ipak, u takvom prizoru čovek ne bi mogao da uživa na planeti Kepler 16b jer je temperatura veoma niska – između -73 i -101 stepen Celzijusa.

Američki astronomi objavili su da su otkrili prvu planetu koja kruži oko dva sunca, poput izmišljene planete Luka Skajvokera, lika čuvenog filmskog serijala Ratovi zvezda.

Za razliku od Skajvokerove rodne planete koja je bila vrela i nalik pustinji, nova planeta, nazvana Kepler-16b, poprilično je hladna. Velika je poput Saturna, a orbitira oko dva sunca u gotovo savršenom krugu, na udaljenosti od oko 200 svetlosnih godina od Zemlje.

Kako prenosi agencija AFP, planetu je detektovao Nasin svemirski teleskop „Kepler" koji prati 155.000 zvezda.

„Ovo otkriće je neverovatno", rekao je Alan Bos iz Agencije za zemaljski magnetizam Instituta „Karnegi" i jedan od autora studije objavljene u časopisu Science.

„Po ko zna koji put, naučna fantastika je postala stvarnost", dodao je Bos.

Astronomima se i ranije dešavalo da ugledaju planetu za koju bi im se učinilo da kruži oko dve zvezde, ali nikada do sada nisu imali priliku da vide neku kako prolazi ispred dva sunca.

2sunca

„Kepler-16b je prvi potvrđeni, nedvosmisleni primer planete koja kruži oko dva sunca", naglasio je koautor studije Džoš Karter iz Centra za astrofiziku „Harvard-Smitsonijan".

Da na Kepleru-16b žive ljudi mogli bi da uživaju u duplom zalasku sunca, ali takav scenario je malo verovatan zbog izuzetno niskih temperatura na površini planete koje se kreću između minus 73 i minus 101 stepen Celzijusa

Na planeti vlada izrazito jaka hladnoća zbog činjenice da iako ima dva sunca, oko kojih pravi krug na 229 dana na razdaljini od 105 miliona kilometara, ona su mnogo manja i hladnija od našeg sunca.

Jedno sunce ima tek 20, a drugo 69 odsto mase zvezde oko koje kruži Zemlja.

Dok Kepler-16b kruži oko njih, njegova dva sunca „plešu" jedno s drugim u "41-dnevnoj orbiti", navodi se u studiji koju je predvodio naučnik Lorens Dojl sa Instituta za istraživanje vanzemaljske inteligencije (SETI).

Izvori:

Priredio Čedomir Stanković


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 2 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 2 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 4 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 5 dana ranije

Foto...