NGC1519

Sa vidljivom centralnom prečkom i razuđenim spiralnim krakovima. Vrlo je usamljena, na udaljenosti od oko 35 miliona svetlosnih godina,. Udaljava se od nas brzinom od oko 1300km/s.

Mid-InfraRed Instrument (MIRI) hvata sjaj međuzvezdane prašine, goriva za buduće formiranje zvezda. Near-InfraRed Camera (NIRCam) hvata svetlost zvezda, čak i onih skrivenih iza ogromnih količina prašine isnimajući emisiju jonizovanih maglina oko mladih zvezda.

Podatke je prikupio PHANGS tim kao deo programa posmatranja u kojem će ST Džejms Veb posmatrati 55 galaksija koje su mapirane pomoću radio teleskopa ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), ST Habl i drugih. Tim ima za cilj da dobije novi, detaljan pogled na to kako se zvezde rađaju, žive i umiru u galaksijama širom Univerzuma. Ovi podaci neće imati ekskluzivni period pristupa, pa će naučna zajednica (i drugi, uključujući širu javnost) odmah pristupiti podacima što će omogućiti brže istraživanje.

NGC 1559 ima masivne spiralne krakove u kojima se obilno formiraju zvezde. Prošarana je sitnim zvezdama. Centar je bogato okružen oblacima vrelog gasa i prašine duž krakova. Ruke su labavo namotane i razlivene sa nekoliko oblasti za formiranje zvezda.

https://esawebb.org/images/potm2402a/

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret 

 


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 3 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 3 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 6 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 6 dana ranije

Foto...