Sijalica

NOVI ZAKON O ZAŠTITI OD SVJETLOSNOG ONEČIŠĆENJA - MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA I ENERGETIKE POD PRITISKOM INDUSTRIJE RASVJETE

sijalicapr2

Kako saznajemo u Hrvatskoj se vodi odlučna rasprava o budućem regulisanju problema prekomernog  osvetljavanja tokom noći. O tom problemu u AM imamo velik broj tekstova od kojih neki potiču iz prošlog veka, dakle na ovim prostorima se više od dve decenije uočava ovaj ekološki, ali sve više i medicinski i ekonomski problem.  U rešavanju ovih problema na Balkanu, ali i u čitavoj Evropi najdalje je otišla Slovenija, a sada je izgleda na red došla i Hrvatska u kojoj se upravo ovih dana pred njihovim zakonodavnim telom raspravlja o novom zakonu koji treba da donese zaštitu od prekomernog i neopravdanog osvetljavanja.

Ovim povodom preuzimamo članak sa sajta Naše nebo koji je posvećen upravo ovom zakonu.

Kakvo je nebo nad Letenkom

LPFG14Tokom Astronomskog kampa „Letenka 2011“ na Fruškoj gori, Andrej Mohar iz Ljubljane, najveći borac za zaštitu tamnog noćnog neba u ovim prostorima i ogorčeni protivnik svetlosnog zagađenja snimao je nebo nad Letenkom. Pogledajte rezultate tih merenja. Obratite pažnju na uticaj rasvete gradova udaljenih više desetina, pa i stotina kilmetara.

O ovom svom merenju g. Mohar kaže:

Odredite kvalitet noćnog neba brojanjem zvezda

m5Naš prijatelj Bobo Štromar pre neki dan na zidine AM u Fejsbuku urezao poziv osmatračima da pomognu oko određivanja kvaliteta noćnog neba. To se radi, objašnjava Bobo u svom tekstu, na vrlo zanimljiv način - način koji prosto izaziva čoveka da izađe napolje i izvrši svoje merenje. U pitanju je, inače, međunarodni projekat (detalnije o tome: “Great World Wide Star Count”), koji za cilj ima da utvrdi kako i koliko lošom rasvetom uništavamo veličanstveniji dar prirode: pogled na zvezdano nebo. Naravno, od estetskih mnogo su važnije ekološke i ekonomske posledice loše rasvete, ali to se obično teže shvata, pa priča o pogrešnoj uličnoj rasveti najčešće počinje pozivom da se posmatraju zvezde.

Tri praščića, ministar Linić i zlatna ribica

laser-68Dva snažna zelena lasera parala su Istarsko nebo. Jedan iz noćnog bara u Rovinju a drugi iz noćnog bara u Puli. Oba su vidljiva iz Vidulini iako je zračne linije do prvog 20km a do drugog 35km. Ništa nitko neće poduzeti pa smo se „Orooro“ i ja („2001“) dogovorili da ih idemo skinut s neba.

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky