Astronautika: misije

Komentar povodom članka: Čekajući veliku vest sa Marsa


Ovoj priči o tako "značajnoj" vijesti o otkriću na Marsu, kumovali su novinari koji ne razumiju ono što im znanstvenici govore. To će se pokazati i na konferenciji. Ne postoji nikakvo "revolucionarno otkriće" koje će "ući u knjige". Naime, kada razgovarate s novinarima, onda nema mjesta opuštenosti jer će oni napisati i ono što kažete u zafrkanciji, naročito ako vas dobro ne poznaju pa ne prepoznaju kada ste ozbiljni, a kada pričate neobavezno, rekli bismo ćaskate. Kada to pomiješaju onda redovito nastanu ovakve bombastične vijesti koje najavljuju čudesa, a na kraju se dogodi ispuhani balon.

Marsovci sa Zemlje
Na Marsu zapravo ima života, samo on nije sa Marsa

O vodi nam više ne mogu govoriti jer je na Marsu ima tako da to više nije nikakvo otkriće. O metanu više isto ne mogu pričati. Znači, sada treba naći nešto novo. Bit će iznenađenje kada znanstvenici objave sasvim obične novosti koje se objavljuju na svakoj od takvih konferencija jer će svi očekivati ono što su novinari najavili, a to nije tako.

Dakle, tim više što je to "otkriće" napravio instrument SAM koji ne može reći ono što su novinari pisali sve ove dane. Naime, Curiosity ne može naći život sve i da ugazi u njega jer mu to nije namjena niti on "zna" što je život. Nije tako konstruiran, nema potrebne instrumente niti ima software za traženje i prepoznavanje života.

Znači, "novinarska patka" je i ovaj puta odigrala svoju ulogu. Uz mali doprinos znanstvenika ;-)

mars-drvo
Izmišljena slika sa Marsa.

Danijel Reponj
Author: Danijel Reponj
DANIJEL REPONJ Valsnik i urednik popularnog astronomskog sajta Zvjezdarnica.com. Danijel o sebi: http://www.danijel.info/webmaster/index.html zvjezdarnica_com

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Siniša, ovaj sajt nije moj, ja sam samo... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Dobijate besplatno već četvrt veka... 2 dana ranije
  • Sveta said More
    Pa i nije dat odgovor na pitanje. Tačno... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    Dragane, bilo bi lepo, da uvedete i... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Istovremeno i fascinantno i jezivo.... Pre 1 nedelje

Foto...