Nakon godine u kojoj je obeleženo 30 godina postojanja i rada Istraživačke stanice Petnica, godine rekonstrulcije postojećih i izgradnje novih kapaciteta i najmodenrijih laboratorija zahvaljujući Evropskoj investicionoj banci, i nakon priznanja od UNESCO i države, ove godine interesovanje za programe ove prestižne institucije porastao značajno.

ISP

Ovaj svojevrsni srpski obrazovni i naučni brend za mlade, po kojem smo ponosno poznati širom sveta, upravo ugošćava prve grupe srednjoškolaca, polaznika zimskih programa iz svih 17 oblasti prirodnih, društvenih i tehničkih nauka. Talentovani srednjoškolci tokom februara i marta meseca će imati priliku da čuju uvodne kurseve za sve nauke od astronomije, fizike i programiranja, preko biologije, hemije i geologije, do arheologije, istorije i psihologije, ali i dizajn, medicinu i robotiku.

Lepe vesti iz Petnice tokom prethodnih godina, a naročito tokom godine obeležavanja jubileja 30 godina, doveli su do toga da je broj pristiglih prijava za učešće na programima poraslo za 30%.

„Broj pristiglih prijava krajem 2012. godine je bio značajno uvećan. To nas nije mnogo iznenadilo, jer su rezultati naših nekadašnjih polaznika pokazivali značaj njihovog boravka u Petnici. Komisija od 60 stručnih i mlađih saradnika sa različitih fakulteta, instituta i obrazovnih institucija, su tokom 4 dana detaljno pogledali svaku pristiglu aplikaciju, i odabrali one koji će u 2013. godini imati priliku da budu prva generacija koja će raditi svoja istraživanja na najmodernijoj opremi koja je stigla u prethodnoj godini“, kaže Nikola Božić, direktor Fonda „Petnica“.

U ovoj godini će u Petnici, sada najmodernijem obrazovnom centru u Evropi, po mesec dana moći da uči i radi oko 1200 srednjoškolaca iz svih krajeva Srbije, ali i učenici iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

„Ovogodišnji polaznici programa u Petnici će moći u najmodernijim laboratorijama u našem regionu i na ozbiljnoj naučnoj opremi prave svoje prve korake u nauci. Sada smo u situaciji da i naši stručni saradnici sa fakulteta žele mnogo više vremena da provedu u Petnici kako bi radili svoja istraživanja. Ovo će omogućiti da i srenjoškolci mnogo toga nauče iz prve ruke“, kaže Tomica Mišljenović, rukovodilac programa biologije u Petnici.

Zahvaljujući podršci NIS ad, kompanije koja ima izraženo društveno odgovorno poslovanje, Petnica je svoje ovogodišnje programe započela bez problema, a nadamo se da će ova godina proći bez finansijskih problema koji često prate ponos naše zemlje.

Članci o Petnici


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    U početku sam je pratio, posle sam... 21 sati ranije
  • Duca said More
    Da, svi su "približno toliko" sa... 1 dan ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Broj milijardera ubrzano raste, ali ni... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Moguće je dosta toga pročitati o... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Vredno naše pažnje. Program Chang'e -... Pre 1 nedelje

Foto...