Istraživačka stanica Petnica ovog leta organizuje osam programa namenjenih studentima osnovnih i poslediplomskih studija iz celog sveta, i to iz geologije i planetarnih nauka, programiranja i mašinskog učenja, evolucione biologije, arheologije, astronomije i kosmologije, bimedicine, molekularne biologije, a biće održan i Petnički međunarodni kamp. Predavači i mentori na ovim školama su stručnjaci iz oblasti iz celog sveta. 

laboratorijaISP

Od juna do oktobra meseca kroz programe namenjene studentima, koji se većinski organizuju na engleskom jeziku, učešće će uzeti oko 200 mladih uzrasta od 18 do 25 godina iz različitih oblasti iz celog sveta. Zahvaljujući nekadašnjim polaznicima programa IS Petnica predavači na ovim programima dolaze sa fakulteta i instituta kao što su Prinston, ETH, Trst, Lomonosov, JPL – NASA, SETI Institut, CalTech, Australija, CERN, London, Turska, Microsoft...

„Već šest godina Istraživačka stanica Petnica intenzivno razvija i programe za studente i na osnovnim i na postdiplomskim studijama. Zahvaljujući laboratorijama i modernoj opremi koju imamo, ali najviše zahvaljujući metodu rada, Petnica je postala i važno mesto na svetskoj mapi obrazovnih institucija, ne samo za srednjoškolce, već i za studente i one koji se naukom već bave.“ – kaže programski direktor Petnice Nikola Božić.

Upravo su završene škole evolucione biologije (u saradnji sa Evropskim društvom za evolucionu biologiju, i Srpskim evolucionim društvom) i međunarodna škola planetarne astronomije i geologije (u saradnji sa projektom „Europlanet“ evropskim projektom „Horizont 2020“).

Slede regionalna škola mašinskog učenja (u saradnji sa Majkrosoft razvojnim centrom), međunarodna škola kosmologije (partnerstvo sa Prinstonom, Trstom, CERN), škola arheologije, a ubrzo zatim i međunarodna konferencija mladih arheologa (saradnja sa Velikom Britanijom, i fondacijom „Marija Kiri“). 

Sezona međunarodnih programa se završava sa dvema biološkim školama – iz biomedicine i iz mikrobiologije. Druga škola je posvećena nutricionizmu i metabolizmu i organizuje se u saradnji sa Srpskim društvom za molekularnu biologiju.

„Petnica je posebno ponosna na svoj tradicionalnu međunarodnu školu nauke, koja će okupiti oko 25 srednjoškolaca i mladih studenata da uče svoje prve korake u nauci tokom dve nedelje u Petnici. Učesnici dolaze iz Španije, Francuske, Rusije, Poljske, Nemačke, Hrvatske, Brazila...Svi oni će imati priliku da od svojih starijih kolega u Petničkim laboratorijama rade na naučnim projektima.“ – dodaje Nikola Božić, progrmski direktor Istraživačke stanice.

Istraživačka stanice Petnica od 1982. godine organizuje obrazovne programe za motivisane i zainteresovane učenike i studente u oblasti astronomije, fizike, elektronike, računarstva, matematike, biologije, ekologije, hemije, geologije, medicine, lingvistike, istorije, psihologije, antropologije, sociologije, arheologije i dizajna. Kroz programe ISP do sada je prošlo 50.000 učesnika. 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 3 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 14 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 19 sati ranije

Foto...