isp1
isp2
isp3
isp4
isp5

Narednog vikenda, od 6. oo 9. decembra 2012. godine u malom selu Petnica, kod Valjeva, okupi će se najbolji srednjoškolci kako bi prezentovali svoje ovogodišnje rezultate u nauci.

Istraživačka stanica Petnica po jedanaesti put će organizovati godišnju konferenciju polaznike njenih programa simboličkog naziva „Korak u nauku“. Najuspešnijih 80 polaznika će tokom ta četiri dana predstavljati svoje prve naučne rezultate, načinjene uz podršku studenata, i nadzor naučnika sa svih fakulteta i instituta iz naše zemlje.

Biće zastupljeno 15 naučnih oblasti, od astronomije, fizike, robotikem matematike i programiranja, preko hemije, medicine, biologije i geologije, pa sve do arheologije, istorije, lingvistike, psihologije i antropologije.

„Konferencija „Korak u nauku“ ima pravi naučni oblik, sa sve posterima na kojima se predstavljaju rezultati i usmenim izlaganjima.“ – objašnjava Nikola Božić, jedan od rukovodilaca Istraživačke stanice Petnica.

Sve to će biti predstavljeno pred publikom od oko 200 ljudi, koju će činiti sami polaznmici Petničkih programa, stručni saradnici, naučnici sa prestižnih domaćih i inostranih naučnih institucija. Na ovaj način će biti zaokružen naučni obrazovni proces koji srednjoškolci prolaze u Petnici, postavljajući cilj istraživanja, radeći u laboratorijama i na trenu, i donoseći zaključke na osnovu istraživanja

Nakon kKonferencije sledi i pripremanje radova za štampu u Petničkim sveskama, svojvrsnom zborniku radova sa Konferencije.

„U prethodnih 12 godina u ovim Petnčkim sveskama jeiz 15 naučnih oblasti objavljen 661 rad od 737 autora, na ukupno 4856 strana A5 formata. Svi ovi radovi će uskoro biti dostupni u elektornskom obliku, kako bi škole, nastavnici, i aktuelni srednjoškolci imali uvida u to što se u Petnici radi, zašto su polaznici ove institucije kasnije najbolji u onome što rade, i kako bi mogli da dobiju ideje za svoj samostalni rad u školama i školskim sekcijama. .“ – dodaje Božić.

Konferenciju „Korak u nauku“ će posetiti mnogi predstavnici državnih institucija i agencija, članovi diplomatskog kora, ljudi iz biznisa zainteresovani za mlade talentovane ljude, i mnogobrojni nastavnici i direktori škola. Konferencija je otvorena za sve zainteresovane.

 


Komentari

  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 2 sati ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 4 sati ranije
  • yagodinac said More
    Peking a ne Bejdžing. 5 sati ranije
  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 4 dana ranije

Foto...