Širi se vest po medijima da ćemo noćas prisustvovati pravom spektaklu na nebu jer će se pojaviti supermesec, a istovremeno ćemo moći da vidimo Merkur i Mars što je, kako naglašavaju, retka pojava. Pa kako onda da AM preskoči takav događaj. Evo zato o tome.

Pre svega supermesec neće biti ove noći (31. jula), nego sledeće, 1. avgusta. Ali ovo je sasvim benigna omaška i mnogo je tužnije što neke TV ističu: „S druge strane, astrolozi kažu da bi ovo mogao da bude prilično težak dan ako ne usmerite pravilno energiju.“ I da je „...Period supermeseca je veoma nestabilan i prepun emocija, posebno za osetljive znake Zodijaka“.

MGrnja
Supermesec, Miroslav Grnja

Ali dobro, takve su im zvezde pa nisu oni krivi. E sad, šta je to supermesec, o tome se govori u članku Supermesec - šta je to? Ima više definicija supermeseca, a dovoljno je da znate kada on nastaje: „supermesec nastaje onda kada se Zemlja Mesec i Sunca poravnaju, a Mesec pored Zemlje prođe na rastojanju manjem od 360 000 kilomrtara.“ Za više pročitajte pomenuti članak.

Svake godine bude tri ili četiri supermeseca. Ove, 2023. prvi je bio 3. jula, drugi, će biti 1. avgusta, treći 31. avgust, a četvrti 29. septembra. 

1. avgusta Mesec će biti u svojoj punoj fazi u 20:30:65 i od Zemlje biće udaljen 357.597 kilometara. Na takvoj razdaljini njegov prividni prečnik biće veći od uobičajenog za oko 7% što pažljiv i iskusan posmatrač može opaziti i golim okom. 

Mesec će inače izaći u 20:33:33, a zaći će sledećeg dana u 04:16:43.


Plavi Mesec by Aleksandar Vukićević

31. avgusta Mesec će opet biti super i tada će od planete biti udaljen 355.109 kilometara. E tu sad dolazimo do interesantne činjenice. Taj drugi avgustovski supermesec biće i plavi Mesec! A šta je plavi Mesec čitamo u članku Plavi Mesec u kome se kaže:

Termin Plavi Mesec u upotrebi je više od 400 godina i za to vreme njegovo značenje je više puta menjano. Prvi put upotrebljen u Severnoj Americi termin “Once in a Blue Moon” (o Plavom Mesecu) odnosio se na događaj koji je redak, ali se ipak zapaža s vremena na vreme. Štaviše, događalo se da Mesec čak postane vizuelno plav. Nakon erupcije vulkana Krakatau 1883. vulkanska prašina je prekrila gotovo celu površinu Zemlje, pa je Mesec dobio plavičastu, a zalazak Sunca zelenkastu boju. Zabeleženi su slučajevi da Mesec ,,poplavi” nakon velikih šumskih požara u Švedskoj i Kanadi, nakon tropskih monsuna u jugoistočnoj Aziji. Plavi Mesec prisutan je i u popularnoj muzici druge polovine 20. veka i odnosi se na usamljenost, neuzvraćenu ljubav...

Poslednjih decenija ustaljeno je shvatanje po kome Plavi Mesec predstavlja pojavu drugog punog Meseca u toku istog kalendarskog Meseca. Medjutim, ukoliko malo dublje ,,zagazimo” u problematiku naići ćemo na jednu drugu definiciju. 

itd. pročitajte taj članak. 

blue
Plavi Mesec, Boris Saksida

Dakle, u avgustu imaćemo dva supermeseca od kojih će drugi biti plav 😁

 

 


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 3 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 4 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 6 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 6 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka