Astronautika: misije

pdf

Kosmička sonda „Dawn“

Sledeća godina će za mnoge ljubitelje kosmosa biti od posebnog značaja. Dve sonde će istražiti dva sveta o kojima smo do pre samo neku godinu mogli svi na Zemlji samo da sanjamo. Naravno da je glavna zvezda tog šoua „New Horizons“ i Pluton, ali ni Oskar za epizodnu ulogu nije mala stvar. Naravno, radi se o „Dawnu“ i Ceresu. Pošto će na svoj cilj stići par meseci pre „New Gorizonsa“, biće to prva sonda koja će istražiti jednu patuljastu planetu – kategoriju u koju spadaju i Pluton i Ceres.


dawn

Ovu misiju pratim već godinama i na neki način mi je vrlo draga i lična. Svake godine na sajtu objavim makar 3-4 teksta o napredovanju ove neverovatne sprave. Dinamika rada i komplikovanost njenog napredovanja kroz bespuća solarnog sistema nešto su što zadivljuje svakog normalnog čoveka koji je pokušau makar jednom u životu da popravi bicikl ili zakuca dve daske. Međutim, uvek sam pisao izveštaje o trenutnom statusu, a nikad baš o letilici i njenom globalnom zadatku. Sad bih da ispravim grešku.

Želeo bih da napomenem da će u poređenju sa klasičnim tekstovima na sajtu ovo biti pre svega dugačka knjiga. To nalaže i značaj misije ali i dugotrajnost i složenost zadataka koji sonda “Dawn” obavlja. Dok ovo pišem, misija se nalazi u poslednjoj četvrtini realizacije. Pošto planiram da tekst, ko i uvek što radim, podelim na poglavlja (priče), pokušaću da se u njima držim hronologije i da pišem kao da se to što pišem dešava baš tada. Na to me tera činjenica da se tajming misije često menjao (na to su uticali kvarovi, karakteristike jonskog pogona, nebeska mehanika, itd.), pa su datumi iz planova misije često bili pomerani, i u napred i u nazad. Nadam se da čitaoci neće biti zbunjenii time.

Pored toga, biće moguće pratiti napredak misije, uz mogućnost sagledavanja i poređenja pojedinih starih i novih saznanja i podataka, a tako uočiti koliko su naše pretpostavke o dalekim svetovima dobre ili loše. Lično mislim da niko nije mogao ni da predpostavi koliko je Vesta – a dok ovo pišem, samo nju smo posetili – složen, tajanstven i zanimljiv asteroid.

dawn-banner
 
Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(134 strana, 15,4 MB)
download

pdf

 


 Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...