Astronautika: misije

... da udruže programe svemirskog lansiranja

Tokom 1992–2003. ruske i ukrajinske kompanije, zajedno sa ruskim Ministartvom odbrane (МоД), odlučile su da razviju komercijalnu raketu baziranu na balističkom sistemu SS–18 kome je isticao rok. ИЦС „Космотрас“ preuzeo je na sebe ulogu da predvodi tim koji će da izgradi i komercijalno operiše sa tim lansirnim sistemom, a čitav program je dobio naziv „Днепр“.

u1

Oganj rakete „Днепр“, lansirane 2010. godine sa Bajkonura, označava uspešan let evropskog satelita „CryoSat–2“. Satelit je slao podatke o tome kako led na površini planete reaguje na klimatske promene.

Dalja sudbina ovog rusko–ukrajinskog programa lansiranja sada zavisi od ruskog Ministarstva odbrane, izjavio je u prošli petak direktor ukrajinske Državne svemirske agencije.

Juri Aleksejev kaže da je Ukrajina odradila svoj deo na projektu „Днепр“ i da se lopta sada nalazi u ruskom dvorištu.

„Dogovorili smo se o svim pitanjima koja se tiču naše strane; dalja pitanja treba postavljati [ruskom] Ministarstvu odbrane“, smatra Aleksejev.

Budućnost programa postala je nesigurna kada su Rusi nedabno javili da su odlučili da im te rakete više nisu potrebne.

Ipak, predstavnici ruskog i ukrajinskog državnog i vojnog vrha nedavno su zaključili da ipak nastave sa programom. Šef ruske Državne kosmičke agencije Vladimir Popovkin obećao je da bi dogovor mogao biti postignut do kraja godine.

Rakete „Днепр“ predstavljaju zapravo prepravljene balističke projektile R-36MUTTH, (poznatije na Zapadu kao SS-18 „Satana“, o čemu sam napisao lep prilog) a služe uglavnom za lansiranje mini–satelita u orbitu, radeći za lansirni servis provajdera ИСЦ „Космотрас“. Od prvog lansiranja 21. aprila 1999. godine, u orbitu je lansirano ukupno 62 satelita.

Trostepene rakete „Днепр“ konstruisane su u ukrajinskom konstruktorskom birou ОКБ-586 „Южное“ iz Dnjepropetrovska. Postoji još uvek jedna grupa od 150 ovih balističkih raketa koje bi se dale prepraviti do 2020. godine. Ove rakete bi mogle da budu lansirane sa Bajkonura u Kazahstanu ili sa novog kosmodroma u vojnoj bazi Dombarovski u Rusiji.

Pre nego što su rekete „Днепр“ ušle u komercijalnu upotrebu koristile su ih Strateške Raketne Snage za lansiranje nuklearnih bojevih glava. Ova nuklearna verzija lansirana je preko 160 puta i imala je stepen uspešnosti od 97%.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Siniša, ovaj sajt nije moj, ja sam samo... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Dobijate besplatno već četvrt veka... 2 dana ranije
  • Sveta said More
    Pa i nije dat odgovor na pitanje. Tačno... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    Dragane, bilo bi lepo, da uvedete i... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Istovremeno i fascinantno i jezivo.... Pre 1 nedelje

Foto...