Astronautika: misije

crs1 uhvacen
Dragon uhvaćen robotičkom rukom ISSa

Svemirski brod Dragon danas, 11. oktobra, ujutro uspješno je spojen s ISSom. Zapovjednica ISSa Sunita Williams uz asistenciju Akihiko Hoshide zakačila je robotičkom rukom ISSa SpaceX-ov Dragon, ovog puta u pravoj misiji CRS-1.

Ovo je drugi puta ove godine da Dragon pristaje na Međunarodnu svemirsku postaju. Nakon provjere hermetičnosti spoja otvorena su vrata Dragona a astronaute na ISSu sada očekuje iznošenje tone korisnog tereta koje je Dragon dopremio.

Prema ugovoru vrijednim 1.6 milijardi USD potpisanim između NASA i SpaceX Dragon će najmanje dvanaest puta letjeti k ISS u opskrbnim misijama. Elon Musk, direktor SpaceX-a nije krio zadovoljstvo na presici gdje je izjavio kako je sada Dragon potpuno operativan svemirski brod za dopremu tereta na ISS i jedini koji je u mogućnosti da u povratnoj kapsuli na Zemlju vrati teret.

ćaoDragon je koncipiran tako da njegova pilotirana inačica u budućnosti prevozi i astronaute. Odvajanje Dragona od ISSa planirano je za 28. listopada a slijetanje će biti obavljeno u vode Pacifika sjeverno od Kalifornijske obale.

 


Dragon uspješno lansiran na prvu pravu misiju k ISSu

 


Komentari

  • Baki said More
    Moguće je dosta toga pročitati o... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Vredno naše pažnje. Program Chang'e -... 6 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Lender će prikupiti, kao što je... 6 dana ranije
  • Boris SaksidayA9e3 said More
    Baš lepo!Što više toga,..... dođe... Pre 1 nedelje
  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... Pre 1 nedelje

Foto...