Astronautika: misije

Šesdeset drugog radnog dana na Marsu, prilikom analize uzoraka tla, kamere na NASAinom Mars roveru Curiosity uočile su neuobičajni svijetli predmet na tlu. Zasad se nezna točno o čemu je riječ, no najvjerojatnije je to dio otpao s rovera.

curiosity-aleksandar-merlak

curiositi SOL62 nesto na tluSve istraživačke radnje njegovih instrumenata i opreme zasad su stopirane dok se ne utvrdi točno u čemu se radi odnosno odakle je „nešto“ ispalo s rovera. Radi se o svega nekoliko centimetara dugačkom objektu. Prema prvim razmišljanjima mogao bi to biti komad izolacije ili zaštitne trake ili pak pokrova na samom roveru. Nije isključena ni mogućnost da je to dio zaostao još iz vremena spuštanja rovera na Marsovo tlo. U svakom slučaju čim se utvrdi kako roveru ne nedostaje neki krucijalni dio koji bi sam, ili u domino efektu, za sobom mogao potegnuti neželjen lanac događanja, a što bi dovelo do ispada iz operativnog stanja dijela opreme, njegovi će instrumenti imati priliku analizirati nepoznat objekt.

Kontrolori misije sada pregledavaju nadzorne snimke samog rovera ne bi li negdje smjestili otpali dio. Istina nema previše razloga za zabrinutost i tehničku ispravnost dvije i pol mijlijarde USD vrijednog robota, no na Marsu se stvari ne prepuštaju slučaju samo tako...

 


Mars Science Laboratory

MSL - pitanja i odgovori


 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Broj milijardera ubrzano raste, ali ni... 6 sati ranije
  • Baki said More
    Moguće je dosta toga pročitati o... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Vredno naše pažnje. Program Chang'e -... 6 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Lender će prikupiti, kao što je... 6 dana ranije
  • Boris SaksidayA9e3 said More
    Baš lepo!Što više toga,..... dođe... Pre 1 nedelje

Foto...