Astronautika: misije

sojuztma04m landing

Soyuz TMA-04M crew
Acaba, Padalka and Revin

Rano jutros u 04:54 po našem vremenu nedaleko Arkalyka u Kazahstanu ruski Sojuz TMA 04M uspješno je prizemljio s trojicom astronauta. Gennady Padalka, Joseph Acaba i Sergei Revin, članovi ISSove Ekspedicije 32 nekoliko sati ranije napustili su svemirsku postaju gdje su proveli više od četiri mjeseca.

Spasilačke ekipe odmah su pristigle na mjesto slijetanja uspostavivši prije toga radio i televizijsku vezu s posadom Sojuza. Zdravstveno stanje troje astronauta je dobro. Svi su helikopterima prebačeni u obližnji Kustanai odakle će Padalka i Revin krenuti na oporavak od bestežinskog stanja u Gagarinov Cosmonaut Training Center u Zvjezdanom gradu nedaleko Moskve dok će Acaba NASAinim zrakoplovom biti prebačen u Johnsonov Space Center, Houston.

Na ISSu su sada ostali Sunita Williams, Aki Hoshide i Yuri Malenchenko kojima će se 17. oktobra pridružiti Kevin Ford, Oleg Novitskiy i Evgeny Tarelkin sa svemirskim brodom Sojuz TMA 06M čije se lansiranje planira dva dana ranije. Prije slijetanja Acaba je za medije izjavio kako je boravak i odlazak s ISSa nalik življenju, odnoso preseljenju iz kuće; Svakog dana imate posla u „kući", naizgled se čini kako to nije puno (misli na 35 satni radni tjedan) no kad dođete na ISS tek tada vidite kompleksnost rada i života astronauta u svemiru. Prije nego odete iz „kuće" morate napraviti veliki posao čišćenja i pospremanja vašeg životnog prostora kako bi naredni stanari mogli useliti i živjeti njihov život. Nakon slijetanja astronaute je dočekala tradicionalna friška jabuka i šalica čaja.

 


Komentari

  • Baki said More
    Vredno naše pažnje. Program Chang'e -... 4 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Lender će prikupiti, kao što je... 4 dana ranije
  • Boris SaksidayA9e3 said More
    Baš lepo!Što više toga,..... dođe... 5 dana ranije
  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... Pre 1 nedelje
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... Pre 1 nedelje

Foto...