Astronautika: misije

morpheus_let
morpheus_eksplozija
morpheus_ostaci

Ekipa konstruktora letjelice Morpheus iz NASAina Johnson Space Center, zasigurno nije očekivala da će njezin pokusni let završiti spektakularnom eksplozijom pri nekontroliranom letu i udaru u zemlju na području Kennedyjeva svemirskog centra gdje se vrše letna ispitivanja. Morpheus spada u grupu eksperimentalnih letjelica čija je zadaća istraživanje i ovladavanje tehnologijama neophodnim za buduće bespilotne i pilotirane misije k drugim svjetovima.

Morpheus pomoću raketnih motora polijeće i slijeće vertikalno, a u njegovim rezervoarima se nalaze tekući kisik i metan, egzotična kompilacija no znanstvenici računaju da bi je bilo moguće veoma lako dobiti na drugim svjetovima, odnosno sačuvati ju s minimalnim gubicima u rezervoarima svemirskih baza.

Morpheus je prošao nekoliko testova u neslobodnom letu (privezan za specijalnu dizalicu) no prilikom podizanja u samostalnom letu došlo je do greške koja je rezultirala uništenjem letjelice. Pregled telemetrije i drugih podataka dati će barem dio odgovora na pitanja kojima se sada do izgradnje drugog prototipa moraju pozabaviti konstruktori letjelice. Iako je ova vijest prošla nezapaženo u medijima (nitko od inženjera i ekipe na testiranju nije pokazao obnažene dijelove tijela) moramo istaknuti kako je projekt Morpheus iznimno važan za budućnost koja je pred nama. Autonomno prebacivanje tereta s jedne pozicije na drugu, orijentacija u prostoru, sigurnost poljetanja, leta i slijetanja te dugotrajnost upotrebe takvog sustava na drugim nebeskim tijelima biti će od iznimne važnosti za istraživanje Mjeseca i Marsa. Koliko je stvar zahtjevna možda najbolje pogledati na stranicama projekta Morpheus.

 


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 3 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 3 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 6 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 6 dana ranije

Foto...