Astronautika: misije

tiangong-1
Kineska svemirska postaja Tiangong-1

Kineska svemirska postaja prve generacije Tiangong-1 spremna je za novi susret s svemirskom brodom tipa Shenzhou. Iako je prvobitno planirano lansiranje Shenzhou-9 za maj ove godine sada je jasno kako će se spajanje ove dvije letjelice dogoditi tijekom juna, najkasnije jula ove godine. Raketa CZ-2F koja će ponjeti Shenzhou-9 u svemir dopremljena je na lansirnu rampu raketodroma Jiuquan početkom ovog mjeseca. Prema projiciranim trajektorijama putanje svemirske postaje i njezinog manevriranja, kontroliranog iz kontrole leta, razvidno je kako se lansiranje pilotiranog Shenzhou-9 (tročlana posada) očekuje sredinom juna. Rezervni termin je dva tjedna kasnije, početkom jula. 

Kao najvjerojatniji datum lansiranja trojice taikonauta spominje se 17. jun. Misija Shenzhou-9 trajati će maksimalno 15 dana za koje će vrijeme po prvi puta u povijesti Kineske astronautike biti spojena bespilotna postaja i pilotirani svemirski brod. Istovremeno, sudeći prema dostupnim podacima Kina je odustala od lansiranja Shenzhou-10 barem prema ranije poznatom programu događanja. Kao jedan od uzroka moguća su financijska ograničenja ali i dobri rezultati dosadašnjih letova koji su odradili i potvrdili mogućnosti Kineske tehnike u veoma teškim (svemirskim) uvjetima, te nije nužno dva puta isprobavati ono što je uspješno odrađeno u svemiru i tisućama puta u simulatorima misija.

Kinesku svemirsku postaju moguće je tijekom pojedinih noći vidjeti i iz naših krajeva i to golim okom kako polako, poput sjajne “zvijezde”, prolazi nebom.


Komentari

  • Boris SaksidayA9e3 said More
    Baš lepo!Što više toga,..... dođe... 14 sati ranije
  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 4 dana ranije

Foto...