Astronautika: misije

Kompanija SpaceX planira da obavi prvo lansiranje svoje super-rakete "Falkon hejvi" (Falcon Heavy - FH) nosivosti 64 tona 6. februara u 1.30 po lokalnom vremenu (18:30UTC). Ukoliko u prvom pokušaju operacije lansiranja bude prekinute, sledeći pokušaj može biti obavljen sledećeg dana, 7. februara.

Prethodno, 24. januara obavljen je takozvani "statički vatreni test" svih 27 raketnih motora ovog kolosa na lansirnoj rampi u Kenedijevom kosmičkom centru na Kejp Kanaveralu. Oni su aktivirani i radili, naravno ne sa punom snagom, tokom deset sekundi. Testiranje, prvo ovakve vrste ikada obavljeno na teritoriji SAD,  je  proteklo uspešno.

sx1

Dok teku finalna ispitivanja nosača FH, nešto dalje, sa popravljene lansirne rampe SLC-40 31. januara obavljeno je uspešno lansiranje rakete-nosača "Falkon-9 FT" sa luksemburškim telekomunikacionim satelitom SES-16. Masa satelita iznosi 4230 kg a namenjen je za prenos podatka preko zaštićenih kanala, kako za potrebe Vlade tako i za vojne potrebe. Koje će države, osim Luksemburga koristiti ovaj satelit nije navedeno. Životni vek satelita iz nosi 15 godina.

Ilon Mask je za ovo lansiranje koristio prvi stepen koji je ranije bio lansiran i vraćen na Zemlju. Međutim, sada povratak prvog stepena nije bio planiran, pa je on pao u Atlantski okean.      

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Dodaj komentar


 

leksikon 190


stranica posmatraci2019


CURRENT MOON


tvastronomija18