Astronautika: misije

Crveni auto na putu prema crvenom planetu

Na prostorima „brdovitog Balkana“ još uvijek u prvim objavama informativnih emisija pratimo „životno važne“ rasprave o tome je li poneki brežuljak ili komadić mora s ove ili one strane granice i tko je „čiji“, tko su nam roditelji ili gdje su nam bili preci za vrijeme ovog ili onog rata. Istovremeno, u svijetu koji cijeni znanje imaju pametnijeg i znatno zanimljivijeg posla.

falcon heavy presjek

Početkom naredne godine SpaceX će lansirati raketu Falcon Heavy, najjaču raketu današnjice na planeti. Radi se o monstrumu čija startna masa iznosi  gotovo milijun i pol kilograma, visine je nešto preko sedamdeset metara. Sastoji se od tri raketna bloka (zapravo rakete) Falcon 9 sa kapacitetom da u nisku Zemljinu orbitu ponese koristan teret mase debelo preko šesdeset tona a prema Marsu gotovo sedamnaest tisuća kilograma! Dva ili čak sva tri raketna bloka moći će se ponovo koristiti u narednim misijama obzirom je SpaceX već „doktorirao“ na spašavanju raketnih blokova nakon lansiranja.

Kod prvog, testnog, lansiranja novih raketa malo je tko spreman u teretni prostor postaviti stotine milijuna ili milijarde eura vrijednu letjelicu. I to s razlogom, vjerojatnost da nešto pođe po zlu, da raketa eksplodira ili ne odradi svoj planirani posao veoma je velika. Tada se obično postavlja tkz „glupi teret“, volumensko-masena maketa opremljena tek telemetrijski važnom senzorikom.

tesla na putu za mars Elon Musk A

Elonu Musku i ekipi iz SpaceX-a je takav pristup „dosadan“ pa su prvo lansiranje teškog sokola (Falcon Heavy) odlučili učiniti iznimno atraktivnim i medijski  zanimljivim. U teretnom prostoru nalaziti će se crveni sportski roadster Tesla! Bude li sve proteklo po planu Tesla će se uputiti prema Marsu i zajedno sa crvenim planetom orbitirati oko Sunca. To je pravi primjer entuzijazma i inventivnosti u pristupu znanosti i tehnologijama. Uskoro će cijeli svijet pričati o automobilu Tesla „na“ Marsu. Kakva li je to samo besplatna reklama i informacijska udica za mlade ljude željne karijere u istraživanju i osvajanju svemira.

Kad Tesla uđe u svoju planiranu orbitu sa Marsom tamo će ostati milijunima godina. Jednog dalekog dana taj Tesla Roadster će postati pravi svemirski muzej ljudske inventivnosti i naših nastojanja da ne ostanemo zauvijek u kolijevci, kako je to proročanski rekao K.E. Ciolkovski prije više od stotinu godina. Nažalost, postoje velike šanse da se mi ovdje i tada budemo nadglasavali i mlatili oko toga je li Nikola Tesla „naš ili njihov“.

tesla na putu za mars Elon Musk B


Komentari   

Accu
0 #8 Accu 26-12-2017 17:02
Samo malo, "Tesla Roadster" ide sledećeg januara kao "teret" Falcon Heavy "samo" u svemir ili u orbitu Marsa?
Prijavi administratoru
Danijel Reponj
0 #7 Danijel Reponj 26-12-2017 13:46
Tesla neće u sebi imati niti jedan akumulator ili dio koji mu je potreban za vožnju. Imat će samo ono što treba. A poznavajući Muska i njegovu sklonost "smijanju u lice" starim pravilima i (ne)ozbiljnost, siguran sam da će u pretincu za rukavice ili gepeku biti i njegova svojevrsna poruka za budućnost, onome tko pronađe i pokupi taj auto jednoga dana, tko zna gdje u svemiru.

Zašto? Pa zato što on to može i ne libi se toga. A ima i pravo, zaslužio je. Neka Tesla samo ide, i na Mars, i na Mjesec, gdje god. Osim toga, nosi Nikolino prezime, potpuno zasluženo, jer Nikola je bio i ostao najveći znanstvenik u povijesti, bez njegovih otkrića i danas bismo knjige čitali uz plamen svijeće ili fenjera, i ne bismo ovdje raspravljali o svemiru i družili se virtualno preko kompjutera.

I zato - GO TESLA, GO! :-)
Prijavi administratoru
drago
+1 #6 drago 25-12-2017 17:07
Razlog za čitavu akciju je mnogo trivijalniji I tiče se - para! Naime, cilj je testiranje rakete a ne korisnog tereta. Za bilo kakav satelit, brod ili šta drugo, osiguranje koje bi u slučaju neuspeha trebalo da bude isplaćeno je višemilionsko I Mask to hoće da izbegne, S druge strane, on proizvodi 'Teslu' I njega taj auto ne košta ništa sa 2 tone tereta su 2 tone
Prijavi administratoru
Igor1
0 #5 Igor1 25-12-2017 08:56
Bice to lepa reklama ako se baterije zbog vibracija zapale. Slogan ce glasiti, ne brinite se, cak i svemiru nemate sansi.
Prijavi administratoru
Miki
0 #4 Miki 24-12-2017 22:02
Sokac, molim malo pažljivije čitanje teksta. Ili više razumevanja astronautike.
U pitanju je prvo probno lansiranje jedne rakete. Radi se da se ispitaju svi sistemi i sve karakteristike rakete. Takva lansiranja su po pravilu veoma rizična, sa velikom verovatnoćom neuspeha. Zbog toga, opet po pravilu, niko u raketu koja se prvi put lansira, ne stavlja vredan i skup teret, već se stavlja spomenuti "glupi teret" koji težinom i mehaničkim osobinama simulira neki pravi i koristan teret. A to je najčešće bezvezna metalna konstrukcija, sa eventualno senzorima opterećenja, potresa, temperature i slično. To rade svi. I NASA, i Rusi, i Kinezi, i Indusi, i Južna Koreja.
SpaceX će za probno lansiranje, takođe poslati gore dummy teret, ali u vidu automobila koji proizvodi kompanija u vlasništvu istog gazde. Sjajna reklama i ideja.
Prijavi administratoru
marino1
0 #3 marino1 24-12-2017 12:15
Sokac..da to je glupost ALI SpaceX ulaze u promociju i to je besplatna reklama..
Cojke..ne, ovaj tekst nema veze s time vec sa prethodnim lansiranje Falcona 9
Prijavi administratoru
Cojke
0 #2 Cojke 23-12-2017 16:43
Jel ovo ima veze sa ovim snimcima sto iskacu sad odjednom svuda po instagramu kao kometa izgleda na nebu, spominje se i falcon9 i space x?
Prijavi administratoru
Sokac
+1 #1 Sokac 23-12-2017 14:42
Ja za vecu glupost nisam cuo.Sta,dace milione da bi neki auto glumilo Marsov satelit?!Pa to je na nivou rialiti programa!
Prijavi administratoru

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

 

leksikon 190 

akl18 baner


stranica posmatraci

CURRENT MOON


tvastronomija18