Astronautika: misije

pdf

’Project Prometheus’

flota atomskih kosmičkih brodova

koja nikad nije poletela

Nakon što je decenijama odbijala da koristi atomske reaktore u kosmosu, NASA je 2003. odlučila da radikalno promeni strategiju i pokrene ambiciozni program pod nazivom ’Projekat Prometej’ koji je trebalo, da je urodio plodom, revolucionarno da promeni naša znanja o Sunčevom sistemu. Projekat je imao nameru da stvori ni manje ni više nego flotilu velikih brodova sa atomskim reaktorima koji bi bili kadri da odlete čak i u međuzvezdane dubine.

prometheus

Iako NASA naveliko koristi radioizotopske termoelektrične generatore (RTG) na bazi plutonijuma-238 u mnogim svojim sondama i brodovima – uključujući i neke misije sa posadama programa „Apollo“ – upotreba atomskih reaktora u kosmosu je smatrana za anatemu. Visoke cene i složenost tih sistema, zajedno sa lošom slikom koju su imali u javnosti, bili su glavni razlozi koji su opravdavali ovakvu odluku. Istina je da ni nesreće poput nekontrolisanog pada „Космоса 954“ – sovjetskog vojnog satelita „УС-А“ (17Ф16К) sa atomskim reaktorom – u pustare Kanade 1978. nisu puno pomagale popularizaciji fisione energije u kosmosu.
No 2002. godine u Nasi je došlo do neočekivanog obrta formiranjem „Inicijative za Nulearne Sisteme“ (NSI) kao odgovor na ograničenja tradicionalnih pogonskih sistema. Kombinacija koju formiraju nuklearni reaktori i električni propulzivni jonski i plazmeni sistemi (NEP), čini se, predstavljaju jedinu održivu opciju za istraživanje spoljnjeg solarnog sistema. Zanimljivo je da su i u Sovjetskom Savezu i Rusiji takođe odabrali tu kombinaciju u brojnim predlozima, uključujući i projekte za letove s ljudskim posadama na Mars (vidi slike dole). U novembru 2002, tadašnji direktor Nase Sean O'Keefe je javno podržao korišćenje fisionih nuklearnih reaktora za novu generaciju kosmičkih sondi. godinu dana kasnije, 18. marta 2003, NASA je odlučila da preimenuje NSI u nešto snažnije: 'Projekat Prometej' ('Project Prometheus').


Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(17 strana, 2,2 MB)
download

pdf

18

 


Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...